Ook jouw mening telt!

Voor het plaatsen van een bericht vind je aan de onderzijde van deze pagina een tekstkader. Schrijf hier je verhaal en klik op “reactie plaatsen”.
Belangrijk: lees eerst de gebruiksvoorwaarden voor de spelregels (pagina opent in apart venster).

762 reacties op ‘Gastenboek

 1. Ed ijpema, wat heb je een leuk verhaaal hier geschreven. Ik zelf was als dienstplichtig vaandrig kapitein verbindingen bij41 gn bat van juni 1972 tot augustus 1973. Ja de kreet Ijpema Rijden van Puck klonk bijna dagelijks en tijdens de vele oefeningen bijna elk kwartier. Die vastgelopen Munga kan ik me nog herinneren want jij was de enige die de olie niet bij de benzine mocht gooien zoals de anderen deden, we kenden allemaal de nukken van de oliepompjes. Volgens Puck moest alles gebeuren zoals het in de boekjes stond en dus geen mengsmering. Zelf had ik brunnink als chauffeur en af en toe Peter Stassen. Alhoewel ik in de officierskringen vertoefde moet gezegd worden dat de band tussen de diverse kaders binnen de genie toch wel erg vriendschappelijk en accepterend was naar elkaar toe. Mijn dagelijkse werkvloer was de batteljonsstaf met majoor van Dun, sergeant- majoor Pemnings en Kleyer, toen luitenenant de Gilde en Oosterman-veldhuis? En natuurlijk kap,van Putten, luit Groenen (Calimero) en csm Welten. En Niet te vergeten Sgt Prins (Truus). Ook herinner ik me nog de jeep van luit Ruinen die midden op de Weser van het vlot te water werd gelaten omdat ie niet op de rem stond.
  Het was een gevarieerde tijd met Up en Downs, waarbij de kamerinspecties s avonds soms verassende inhoud van PSU kasten vertoonden. Kasten geinspecteerd omdat onder sommige bedden hele PSU ’s lagen die eigenlijk wel,in de kast hoorden in plaats van de (te) schaars geklede dames.

  Wat betreft het parachute springen kan ik me de domper nog herinneren dat de dochter van de kazerne hard naar beneden kwam omdat haar chute niet open ging. Zij bracht het er niet goed af.
  Groeten Hans Happé

  1. Hoi Hans, ik kan me jou wel herinneren. Nu jij met allerlei namen komt, gaat er weer een belletje rinkelen. Toen we met het bataljon stonden aangetreden bij het afscheid van Cees Brouwer, schreef ik dat ik moest uittreden en naar Puck moest lopen. Nu weet ik dankzij jou de naam weer die daar zo’n lol om had: van Putten! Ik ben nu 65, hij zal bij leven en welzijn een jaar of tachtig zijn. Hoe zou het met hem gaan?
   Maar wie sergeant (Truus) Prins was en luitenant Ruinen, daarvan heb ik dus echt geen idee meer. Tja, en Calimero…
   Die dochter waarbij de parachute te laat werd geopend was de dochter van een voormalig sergeant-majoor administratie (SMA) die voor zichzelf was begonnen in Zeven met een financieel adviesbureau. Tegenwoordig heb je de bijna overal verplichte automatische openers op reserve-parachutes.
   Mvg Ed IJdema

   1. Hallo Ed, op dit moment ben ik met mijn vrouw zwervend door Nederland op vakantie. Ik ben inmiddels 68. Gerrit van de Putten was de cc van de ststverz compagnie. Sgt 1 Prins was de sgt verbindingen die meestal verbleef in het verbindingsgebouwtje achter waar al het radiomateriaaal stond. Ruinen was van een van de veldcoagnieen. Andere name die me nu te binnen schieten. Sgt majoor Kleyer S3 sgt majoor Pennings (S2) lt Ger(t) de Gilde, (toegvoegd S4). Majoor van Dun (S4)
    Verder als chauffeurs van de staf sld Groen (moppie) chaufeeur van de 314 met de commandobak,
    Peter Stassen waschauffeur van de S4. Brunink was mijn chauffeur.
    Verder waren er nog een aantal vaandrigs, de meeste bij de veldcompagnien. Vdg Leo Bontebal, eigenlijk boventallig en daarom maar belast met d uitvoering van diverse civile werken, vdhJan ban Biljouw, zat als ik het goed heb als peletonscommandant van de A cie. Jan Perrels(vdg) geneeskunde. Van de lt arts is me helaas ontschoten.

    Ook hadden we nog een bataljonsadjudant, een lange magere man. Zijn naam ben ik kwijt, net als de naam van de kap wgto en de majoor S1.
    Ik praat dan over mensen die tegelijkertijd met mij daar hebben gezeten, Ik ben zelf van72-1, na uitstel gehad te hebben ivm mijn HTS opleiding. En ben in juni 1972 in Seedorf gekomen t/m augustus 1973. Wel nog oefening De grote oefening voor oktober mee voor ereid maar niet meer meegemaakt.

    Ook is me nog een incident bij gebleven waar ook “springstofexperts ” van ie bij betrokken waren. Het was iets met een artillerie nabootser in het gebouw van de cavalerie tegenover onze gebouwen. Er hangt me bij dat er wat ruiten gesneuveld waren.

    Bijgebleven zijn me ook de vele eieren die er in en rondom de commandobak gebakken werden tijdens oefeningen. Als ik thuis ben zal ik in geniekringen in mijn naaste omgeving eens een balletje opgooien , misschien dat iemand van hen nog oets weet over de oudere garde.
    Van Brouwer heb ik wel eens gehoord dat hij op een hoger nieveau een behoorlijke blunder heeft gemaakt en daarna afgeserveerd is op een dood spoor is gerangeerd. Ger de Gilde daarentegen heeft het heel hoog geschopt en heeft in de top van de landmacht gezeten.
    Zelf heb ik na mijn vertrek in Sedoorf iet meer gehoord en ben zon 10 jaar erna opgeroepen voor herhaling bij een geniebataljon. Al met al een keer of 5 op herhaling geweest. Al met al een weinig zinvolle vertoning op het sterfbed van de nederlandse krijgsmacht. Tijdens deze acties bevorderd tot kapitein. Gezien het nutteloze en onrendabele gevoel dat bij een heleboel reservisten leefde heb ik toen definitief bedankt om nog door te gaan naar een majoorsfunctie.

    Tot zover even.
    Groeten Hans Happé

   2. Brouwer heb ik eens naar Vught gereden vanwaar hij de trein naar Den Haag nam en ik een week op de ijzeren Man heb doorgebracht. Oefening Big Ferro meegemaakt. Volgens mij de eerste grote NATO oefening. Duurde denk ik een week of drie. Namen uit die tijd: Ivo van Rijckevorsel (heb ik af en toe nog contact mee) Jelle Sytema (motor ordenance en barman) en een Indische kok (KVV er), Theo Blüm

   3. Hans, kun jij je nog een Hagenees herinneren die stripverhalen tekende voor het VVDM blaadje? Hij zal van een 72 lichting geweest zijn. Volgens mij heette hij Ad o.i.d. Ben benieuwd wat er van hem geworden is.

   4. Hoi Henk, Dat was geen Hagenees maar een rotterdammer, Aad van den Berg. Heb ik zo af en toe contact mee.

   5. Ik ben Chiel van Langevelde en was hospik-chauffeur in de BHP van 41 GnBat van juli 72 tot juli 73, ik was van de lichting 72-2. Probleem met de BHP was natuurlijk dat bij elke lichting er mensen kwamen en vertrokken, we eerder nooit zo’n hechte groep als de operationele eenheden. Ik herinner me Vaandrig Jan Perrels heel goed, ook de arts, maar zijn naam is me ontschoten, hoewel ik hem genoeg heb rondgereden in de Munga. Zelf reed hij een NSU RO80 met wankelmotor, een heel bijzondere auto. Ook Overste Brouwers herinner ik me goed, ik mocht hem eigenlijk wel doordat ik een paar akkefietjes met hem gehad heb, die hij heel correct oploste. Onze Sergeant herinner ik me ook nog wel, een kleine Limburger met snor, Luuk. Zijn familienaam ben ik kwijt. Ik heb “Octo Alter” nog meegedraaid in het najaar van 1972 en het opruimen van afgebroken bomen in het NAVO kamp Oerbke bij Hohne in het voorjaar van 1973, daar ging nog wel eens wat mis, Ik weet nog dat iemand met zijn hand tussen de kabel kwam en een duim verloor en het omvallen v.n de CADI wagen, een dikke DAF denk ik. In het voorjaar van 1973 gingen een collega hospik, Theo, en ik mee naar de bruggenschool in Hedel en was er een verschrikkelijk ongeluk in Delmenhorst waar we nog eerste hulp hebben verleend. Er was iemand met veel derde graads brandwonden en ik heb over de Duitse Autobahn nog een heel stuk achter hem aangerend toen hij al brandend wegvluchtte. Later heb ik hem nog eens bezocht vanuit Vught toen hij in het ziekenhuis lag, ik vermoed dat het Oog en Al in Utrecht was.
    Het verhaal van de ontdekking van de dames in de kast heb ik van dichtbij meegemaakt, een van de 2 kwam wel vaker bij ons op de kamers en ik heb er zelfs nog een foto van, niet voor publicatie geschikt uiteraard. Het verhaal begon op de vrijdag en eindigde toen de heren maandagmorgen, zo tegen de middag kwamen binnen waaien, het weekend hadden ze doorgebracht in Celle in aangenaam gezelschap.
    Na afzwaaien ben ik de contacten verloren omdat ik aangehouden werd in Zwolle door de marechaussee die het nodig vond om de namen en adressen die ik achterin mijn militair paspoort genoteerd had allemaal eruit te scheuren. Ik had rijkseigendom beschadigd, wat een eikel.
    Van mijn BHP maten uit die tijd weet ik dus alleen nog voornamen en zelfs daarvan ben ik er vergeten: Theo uit Nuth, … de Jonge uit Heinkenszand, Marco uit Rotterdam, iemand uit Groningen, iemand uit de achterdoek enz. Iedereen die dit leest en me kan helpen in contact te komen met maten van toen om te zien wat er van ze geworden is, is van harte welkom.

  2. zie bekende namen voorbij komen. Van Putten, Calimero en Stassen. Ik was zelf van 73-1 en chauffeur S3 (Combi). Mijn baas was volgens mij kapitein Vochteloo wiens (mooie) dochter werkte als tandartsassistente op de kazerne. Vaak midden in de nacht het bed uit getrommeld om een of andere hotemetoot op te halen uit Bremen. Was ook bij een clubje dat bijverdiende als kelner op diverse feesten en kon na die feesten de dronken beroeps weer naar Zeven brengen wat me aardige fooien opbracht. Al met al een leuke tijd gehad.

   1. Ja Henk , inderdaad kapitein Vochteloo was de Wgto van de staf. Die naam had ik vorige keer moeite mee om me te herinneren.
    Zijn dochter kan ik me helaas niet herinneren

 2. Ik ben van de lichting 63-2. De 2e lichting die met de AMX 13 werkte. Ik zat bij het alpha eskadron en mijn tank was de Aida

 3. Silvia Roelofsen-Alphenaar
  Aan Sylvia, zou je mij je mailadres kunnen sturen , ik ben voor je bezig, en krijg hierop je vraag over je schoonvader antwoorden voor je. met vriendelijke groet, Christina

 4. Mijn schoonvader, Gerhard Roelofsen, verbleef iig van 1970 tot 1972 in Seedorf. Mijn man is in 1970 in Hamburg geboren en heeft zijn 1e 2 levensjaren in Zeven doorgebracht, omdat zijn vader werkte in Seedorf. Is er iemand die zich mijn schoonvader kan herinneren? Zo ja, kent u dan leuke of bijzondere verhalen of heeft u foto’s. IK zou graag de verhalen lezen en de foto’s zien. Waarom? Mijn schoonvader (73 jaar) verblijft al bijna 3 jaar vanwege alzheimer in een verpleeghuis en mijn man is enig kind. Herinneringen ophalen is niet meer mogelijk en ik wil erg graag zoveel mogelijk uit deze periode aan de weet komen voor mijn man, zodat ik een mooi album kan maken over het leven van zijn vader. Ook is mijn schoonvader 2x uitgezonden geweest (Joegoslavie en Libanon) Mocht iemand hier meer over weten ,is dat uiteraard ook van harte welkom.
  BVD.
  Silvia Roelofsen-Alphenaar

  1. Hallo Silvia,
   Ik heb je schoonvader vrij goed gekend. Ik ben van lichting 70.1 Vanaf mei 1970 tot juli 1971 was ik als dpl.sgt. werkzaam bij de Veldpost in Seedorf. De Veldpost was ondergebracht bij de Stafcie Kazco. Het moet daar zijn geweest, dat ik hem regelmatig ontmoette.
   In de “Nieuwe Revue’ van 22 januari 1971 staat een interessant artikel over Seedorf. Daarin staan Gerhard en zijn vrouw afgebeeld en komen zij ook aan het woord.
   Dit blad is nog in mijn bezit. Desgewenst kan ik je een kopie van het artikel per e-mail toesturen.
   Met vriendelijke groet,
   Piet van der Weegen

 5. hallo ik ben jacob werkman kom uit groningen en ik kwam 1n 1970 in seedorf, 103 CV lichting 70/3 Alva com: Ltn: karsing Wachtmeester de jong wij gingen in die tijd naar een paarde fokker om een hindernis baan te maken , ik ken nog enige maten ? De boer, kootje van der steen , Maks? henk roukema Theo van lenten en nog enkele maar kan even niet op de naam komen ,Ik heb daar een geweldige tijd gehad, in het laatste half jaar zat ik achter de B O G als smid veel deuken of beschadigingen hersteld voor de maten , en heel veel speltjes gemaakt van stuivers ik ging vaak mee op oefening , ook wel als vervanger of vrij willig,en heb altijd veel plezier gehad in de alva bar .
  ter herkening ik liep altijd op gele klompen , ik kan me nog herinneren dat we voor een nacht gelegerd waren in duitse Kazerne , en ik s/morgens op appel moest komen om dat ik een ltn voor gek zette in de houding moest gaan staan en ik mijn knieen optrok tot mijn neus o wat was de kerel kwaad als ik er aan denk heb ik nog buikpijn van het lachen toen ook kreeg ik met sinterklaas in de film zaal een cadeautje een lachende zak . velen die dit zullen lezen van mijn lichting zullen dit nog wel kunnen herinneren ik zou zo zeggen mail eens een keertje leuk om maten wee eens et spreken.
  Groetjes Huz: Eerste klasse J werkman9 (Het groningse boertje)

 6. Ben Fons Smits lichting 82.3 Rijopleiding in Blerick na 2 wekwn geslaagd daarna nog 6 weken plafondstudie. Toen vrijwillig aangewezen om naar Seedorf te gaan waar ik wederom de 1e twee maanden veel vrijwillig aangewezen klussen kreeg bij 103 staf staf.
  De sergeant majoor die me vaak vrijwillig aanwees was de heer Sarink een markant figuur. Vlak voordat ik afzwaaide heeft hij zijn excuses aangeboden dat hij me vaak vrijwillig aanwees voor de minder leuke klussen.
  Toenmalig Ritmeester de Klippelaar zag dat ik vaak de klos was en heeft me toen 2 maal bevordert dat heb ik altijd gewaardeerd en dat was de beloning voor het harde werken tijdens het uitvoeren van de kl… Klussen

 7. mijn naam is henk rump./mijn lichting was 1964-5.mijn dienst periode was van 01 september 1964 tot en met 30 juni 1964.dit zijn 21 maanden , waarvan 12 maanden in seedorf bij het 41ste geniebataljon,staf/stafvewrzorgingscompagnie als monteur mechanische uitrusting.(MU),in de bataljon-garage.mijn chef in de garage was luitenant Dorsman.Gaarne zou ik in contact willen komen met mede genoten.namen zoals jaap van strien uit rotterdam.destijds radiotelegrafist,av de sluis uit ijmuiden,machinist bos(zuipschuit),bottram&japie uit de smederij en anderen uit deze periode.in afwachting teken ik,saluut h.rump.jr(d.g.a.).

  [adresgegevens verwijderd; zie gebruiksvoorwaarden]

 8. Weet niet niet hoe het in de vroegere jaren was, maar in 1983 was het eten en vertier best goed en hadden we het nodige plezier.
  Lekker tax free inkopen, met elkaar op stap, Nasr de Zeppelin of MicMac.
  Okee een beetje verloren tijd, maar het leuke blijft je toch altijd nog bij.

  1. Hallo Jan Wijkhuisen hier lichting 83-1 42BJ A-Cie stafstaf verzorgings peleton . Ik heb er gezeten van maart 1983 tot maart 1984 als YPR765 monteur. Ik kan niet zeggen dat het eten nou zo lekker was , ik at dan ook veel bij het PMT of HMT . Als er blauwe hap met een biertje was , dan was het wel druk in de mess maar anders …….

 9. 67-1, in Seedorf van September 1967 tot September 1968.
  Toen kreeg je van huis uit nog 21 maanden in je mik.
  Gezellige, maar weg gegooide tijd.
  Een week voor afzwaaien stond er nadienen op het bord.
  Ik hoop dat mijn nagangers goed voor mijn psu hebben gezorgd want ik was al thuis voor dat die gevonden werd.
  Ben wel terug geweest bij het sluiten van de legerplaats maar geen tijdgenoten getroffen op de stand 67-1.

  1. hoy Frans ik ben ook van 67-1 zat in Seedorf die tijd stf stf verz esc 103 op het achterterrein reed destijds op takelwgn Poppay.kom jij toevallig uit Zeist? ik had een vriend daar ,weet zijn naam niet meer helaas, was tot half 1968 gelegerd in Seedorf ben mijn vriend uit Zeist uit het oog verloren omdat ik spoorslags naar Amsterdam moest geen afscheid kunnen nemen van hem jammer grt toen Huzaar 1 Piet.Mollee reed die tijd in een gele DKW in het weekand naar bremerhaven en bremervorden met maten tegen 3 mark de man naar discoos herinner jij dit stuur even een berichtje thanks

 10. Ben van de lichting 85-6 toen t 103 verkenings bateljon n goede tijd gehad denk er nog vaak aan terug had t niet willen missen maar wat is de tijd toch snel gegaan. hoop nog eens van alle jongens wat te horen grt jesss Peter kooijman

 11. En dan te bedenken dat mijn kameraad in een oude mini reed😉
  Hadden we een keer in Bremen geparkeerd bij de kerk, Mac donalds en politiebureau.
  Heeft meer dan een uur geduurd voordat we het kleine ding terug hadden gevonden.😀

 12. Een van die sgt’en van die groene Lincoln?
  Weet hun namen niet meer maar zaten nogal eens in de bar met ons .

 13. Ik ben van lichting 75-1 , en zat bij de Staf Staf Cie 41 Pabrig in Seedorf , bij de sectie 2-3 als soldaat toegevoegd onder Sgt Majoor Sietses en adjudant Dubbendorffer. Ik heet Bas(tiaan) Mol en stond bekend als “de kapper” .Een paar maanden vóór ik de dienstplicht moest doen, werd het officiëel dat je je haren zo lang mocht dragen als je zelf wilde. DUS…liet niemand meer bij het Duitse kappertje op de kazerne zijn haar meer knippen. Van onze eigen compagnie kwamen er héél veel op onze kamer terecht,waar ik iedereen `s avonds knipte , blondeerde, en van krullen voorzag ( permanent , wat toen heel populair was ). Dat begon al snel op te vallen en zodoende werd ik óók gevraagd door beroepsmilitairen om ook hun gezinnen te komen doen en ook de gezinnen van de diverse militaire tehuizen in Seedorf deed ik.Heb nog best wat foto`s van die tijd. Alhoewel ik er zeker niet voor gekozen zou hebben om in het leger te gaan – ik had sowieso al een baan – heb ik er toch het beste van gemaakt en bewaar ook goeie herinneringen aan die tijd. April 1976 zwaaide ik af, en werd nog gevraagd of ik eventueel niet wilde bijtekenen. Kreeg zelfs ,buiten het bekende schildje , ook nog een tevredenheidsbetuiging aangereikt…Zoiets had ik zeker niet verwacht…. Zou het leuk vinden maten uit die tijd nog eens te horen , wat is er van ze geworden en welke herinneringen hebben zij nog aan mij. Martin Exalto, Gilbert Herst ….lichting 75-1.

 14. Ik ben Bas(tiaan) Mol, was lichting 75-1 bij de Staf Staf Cie 41 Pabrig, Seedorf. Stond bekend als “de kapper”, omdat ik iedereen zijn haar knipte, verfde en permanentte. Ik begon als soldaat verbindingstroepen, maar werd al vrij snel ingedeeld als toegevoegd soldaat op de sectie 2-3 in het stafgebouw (de “ridderzaal” genaamd). Heb nog best wat foto`s van die tijd. Kan me ook nog herinneren, dat Shocking blue er ooit op trad en Johnny Kraaykamp. En Earth and Fire, met Jerney Kaagman. Ik had brandpiket toen en kon op die manier achter het podium komen. Heb aangeboden of ik haar haar nog moest doen, en dat wou ze wel, hahaha. Je onthoud voornamelijk de leuke dingen. 40 km lopen `s morgens om half 5 met volle bepakking en dan door weilanden en over prikkeldraadjes klimmen is heel wat minder natuurlijk.

 15. Mijn complimenten voor deze website. Ziet er erg profi uit en lees nog heel veel artikelen over wetenswaardigheden die mij nog niet bekend waren over de lergerplaats. Ik zat als dpl bij 41 Hsrtcie Pabrig lichting 85-3.

 16. 9 Mei 2015 hadden we een reünie van oud Zwaartransporters, totaal 150 ouwe strijders (incl. verschillende partners) van het 3e / 2e peloton 840 Zwt.Cie..- 828 Afv. Det. en 111 Afv. Peloton waren hierbij aanwezig. Zal binnenkort de foto’s sturen en vragen deze op de site te plaatsen.

  1. Hoi Peter,

   Ik zat in 1981 bij 840 zwt cie in seedorf, een mooie tijd gehad daar in seedorf, als er weer een reunie oid is hoor ik het graag, heb ook een boek vol fotos nog, was in de tijd met o.a ben piersma, sgt van der stroom, en met de bolle, reed in zijn ftf toen hij ziek was, de KN-95-14 volgensmij

   Groeten Ronald Rutsen,

 17. Ik wil via deze weg alle oud dienstmaten van het 41e Genie Bat lichting 70-6 B.comp. het beste wensen voor 2016.Ik zag de foto’s van de reunie waarbij ook onze Kapt de Wit aanwezig was en dacht wat zou het toch mooi zijn als wij dit ook eens mochten beleven.

  1. Beste Huub, probeer eerst eens contact te leggen met een aantal maten uit jouw lichting. Ik denk dat Paul Broekman hierbij een flinke rol kan spelen. We hebben in deze periode geweldige ervaringen opgedaan bijvoorbeeld met de Duitsers in Ingolstadt. Groeten van Kapitein Willem de Wit

   1. Mooi kaptein Uw reactie ik ga inderdaad Paul Broekman eens benaderen heb zijn verhalen hier op deze site gelezen,in Inglostadt was ik er niet bij maar ik herinner me wel oefening “Nachtvlinder”waar mijn kamer genoot Koster zo’n mooie en dappere rol had gespeeld .Ik heb wel contact met Ad Pijnenburg en ga met hem eens aan het werk misschien kunnen we nog iets voor elkaar krijgen.

  2. Ben een van het 41e genie bat lichting 70-6 B.comp. H.kusters Opgekomen op de saxen weimar kazerne in arhnem.

 18. Genie, ben de namen vergeten, maar er waren destijds medio 1983 een paar gasten met een Groene Lincoln Continental Limousine, dat vergeet je ook niet meer….

  1. Klopt met die Lincoln Ton Kuipers, de forier van de a-cie was er een van. Ik ben de namen van de andere dpl sergeanten kwijt. Zelf was ik er ook bij als beroeps sergeant. Groet Huub Möhlmann

   1. Volgens mij reden er meer grote bakken in die tijd: Andre Odenkirchen had zo’n grote groene bak, zelf had ik een grijze oldsmobile, volgens mij reed Peter de Weerd ook in een grote vette amerikaan.

   2. Die Lincoln was een verlengde limo, 8 persoons, dus er reden meerdere mensen in( en vrouwen) vermoed ik 👍😜

Plaats je bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s