Voor wie er niet genoeg van kan krijgen…
Artikelen die niet direct aansluiting vinden op bestaande hoofdstukken, worden hier opgediend als ‘extra’ rantsoen.
20 juli 2022: weerzien met Seedorf
Er is in het voorjaar van 2022 opvallend veel reclame gemaakt op deze site voor een busreis met bestemming kazerne Seedorf. En waarom ook niet?! Immers vele bezoekers van Seedorf40 checken regelmatig in voor een stukje herbeleving van de tijd die ze destijds op deze legerplaats hebben doorgebracht, dat ze kennelijk achteraf zeer goed is bevallen.
Ik werd al in 2020 gepolst door vervoersmaatschappij Arriva of er interesse voor een dergelijke dagtocht zou bestaan, en wellicht wat overmoedig antwoordde ik dat er minstens vijf bussen konden worden ingezet om alle belangstellenden te vervoeren.
En toen kwam corona, en werd het plan ‘on hold’ gezet. Maar twee jaar later werd het opnieuw gelanceerd, al werd er wel een beperking van de Duitse legerleiding opgelegd: slechts één touringcar (50 personen inclusief chauffeur) kreeg toestemming het terrein te betreden, en ook de datum werd door hen bepaald: midden in het vakantieseizoen…
Lang verhaal kort, het is uiteindelijk niet gelukt om een buslading met Seedorf-enthousiasten vol te krijgen; de teller bleef steken bij 44 deelnemers. Maar die hadden op woensdag 20 juli wél de dag van hun leven! Dat blijkt ook wel uit de reisverslagen die je hier vindt, en niet te vergeten aan de blije gezichten die te zien zijn op de bijgeleverde fotoreportage.
Spijt dat je niet mee bent gegaan? Wellicht volgt in 2023 een herkansing.
25 jaar na de laatste lichting dienstplichtigen
Op 29 januari 1996 kwam de allerlaatste groep mannen op voor het vervullen van hun militaire dienstplicht. Opmerkelijk genoeg werd één dag later bekendgemaakt dat de nog resterende lichtingen van dat jaar hiervan werden vrijgesteld. Ook daarna werd niemand meer opgeroepen, want per 1 mei 1997 gold een officiële opschorting – géén afschaffing – van de dienstplicht waarvan de oorsprong in 1810 is terug te vinden.
Ter gelegenheid van het feit dat er 25 jaar zijn verstreken na de opkomst van lichting 96/2, besloot het radioprogramma ‘Met het oog op morgen’ hier aandacht aan te besteden in de uitzending van vrijdag 29 januari 2021.
Voornamelijk om te achterhalen waarom die verplichte diensttijd bij velen nog steeds positieve herinneringen oproept. Hoe is dat mogelijk, als je leven in de burgermaatschappij rond je twintigste levensjaar ruw wordt verstoord door een periode van ruim anderhalf jaar ‘afzien’ en je te onderwerpen aan de krijgstucht?
In het programma spreekt presentatrice Simone Weimans met twee ervaringsdeskundigen: Frank Oosterboer (li. 78/3), medeauteur van het “Handboek voor de dienstplichtig soldaat buiten dienst”, en ondergetekende Bert Hendrickx (li. 69/6), beheerder van dit weblog.
Dit interview kun je hier terugluisteren.
Eregalerij van Brigadecommandanten
De 41 Brigade Seedorf/Hohne/Langemannshof heeft gedurende haar bestaan (1963-2006) maar liefst negentien leiders aan het roer gehad; gemiddeld duurde hun bestuursperiode twee tot drie jaar. Minuscule foto’s van deze kopstukken zijn op deze website terug te vinden, o.a. in het boek ’40 Jaar Nederlandse troepen in Seedorf’.
Maar in de Eregalerij van Brigadecommandanten zijn ze allen als getekend portret van redelijk formaat opgenomen in een speciaal hoofdstuk.
Met dank aan Scott Heldens, die hieraan al sinds 2014 met veel geduld en toewijding heeft gewerkt. Meer info over deze kunstenaar – overigens zonder militair verleden – alsmede de volledige collectie van S/H/L gezagvoerders in full colour en keurig ingelijst, is bereikbaar met een muisklik.
Advertenties met militaire accenten
Op deze pagina vind je een selectie aan advertenties uit de jaren ’60, specifiek gericht op defensiepersoneel. Met name de dienstplichtig soldaat behoorde voor reclamebureau’s tot een serieuze partij die veel geld kon opleveren, zowel tijdens als na de legertijd. De militair was interessant als consument (er werd goed verdiend en vooral heel veel uitgegeven), en bij het afzwaaien als gewild kandidaat in de banenpool. Voorbeelden van commerciële- en wervingsboodschappen uit die tijd kun je hier bekijken.
Lang haar? Vergeet het maar!
We kennen allemaal het stereotype beeld van de stoere Amerikaanse G.I. De onverschrokken modelsoldaat, die ooit heeft bijgedragen aan de bevrijding van ons land. Wat aan de uiterlijke kenmerken meteen opvalt is zijn haarlengte. Gemillimeterd, met de tondeuse afgesteld op de laagste stand. De Nederlandse krijgsmacht was in dit opzicht minder streng. Tot de zomer van 1971 mocht het haar bij ons iétsje langer zijn, als het maar niet over oren, ogen of kraag werd gedragen. En toen kwamen er nieuwe regels… De lengte werd vrijgegeven, meer in lijn met de haarmode uit die tijd. Maar wij werden in 1970 nog ‘kort’ gehouden, en dat viel niet altijd in ons voordeel uit. Verder lezen
Zingende soldaten
Militairen zijn van huis uit erg muzikaal. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door een sluimerend gen dat geactiveerd wordt zodra de kleuren marineblauw, legergroen of luchtmachtgrijs in beeld komen; daar zijn de geleerden nog niet helemaal uit. Feit is wel dat het leger ooit overspoeld werd door koren, kapellen en andere muzikale uitingsvormen. Maar hoe zit het met artiesten bij wie dit gen al eerder tot wasdom kwam en die zich tijdens hun diensttijd moesten onderwerpen aan de regels van de krijgsmacht? Heeft dit hun carrière afgeremd of juist gestimuleerd?
In dit verhaal worden enkele tieneridolen uit de jaren vijftig en zestig belicht, en dan vooral de wijze waarop de dienstplicht hun populariteit heeft beïnvloed. Maar er is ook aandacht voor meer eigentijdse geluiden… Verder lezen
Legerformulieren en documenten
Op deze pagina een groot aantal formulieren, documenten, wat correspondentie en ander materiaal dat gerelateerd is aan het leger en de diensttijd van Paul Broekman. Geen bewuste verzameling, maar hij kwam het toevallig tegen in vergeelde mappen en oude schoenendozen en wilde dit graag met ons delen. Van keuringsoproep tot Groot-verlofpas: alles is er te vinden. Heb jij daar nog wat aan toe te voegen mag je het natuurlijk altijd insturen! Kijk hier voor het overzicht.
Uit privé-verzamelingen: Losse flodders
Voor deze naam is gekozen omdat het, naast legerjargon voor oefenpatroon, óók staat voor losse flarden. En dat is nu precies wat we hier in de aanbieding hebben: advertenties, postertjes, pagina’s die niet meer aan een boekje vastzitten… kortom militaire snippers die de moeite van het bewaren waard zijn geweest. Kijk hier alvast naar de eerste inzendingen!