Seedorf- en legerfilms

In dit hoofdstuk vind je exclusieve beelden van en over de legerplaats Seedorf, alsmede interessant instructie- en voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse Krijgsmacht.
Maak je keuze en klik op ‘naar de film’ waar de video (in een apart venster) wordt afgespeeld.

video01

Seedorf 1970

In de nadagen van mijn diensttijd heb ik met een simpele 8 mm.-camera wat fragmenten vastgelegd van een aantal speciale gebeurtenissen. In letterlijke zin is het een ‘schokkend’ document geworden omdat een en ander zonder statief is gefilmd. De beelden geven een leuke impressie van onze tijd in Seedorf. Gefilmd op de legerplaats tijdens de laatste dagen van december 1970 met speciale aandacht voor de oud- en nieuwviering. Een geschreven verslag hiervan kun je hier lezen.

naar de film

video02

Seedorf 1971

Deel 2, beelden uit januari en februari 1971 met o.a. Nieuwjaarsochtend in de sneeuw, borrelen naar aanleiding van een rode koord onderscheiding, de Harz-vakantie met bijbehorende excursies, nakaarten over de diensttijd en tot slot wat beelden van een kaderborrel die elke vrijdagmiddag plaatsvond in de bar. Klaas Huisman schreef een reisverslag van de Harz-vakantie, dat je hier kunt vinden.

naar de film

video03

Dienstplichtig in de Bondsrepubliek (DPL in BRD)

Introductievideo uit 1988 van de Koninklijke Landmacht over werk en ontspanning van dienstplichtig militairen op de legerplaatsen Seedorf, Hohne en Langemannshof.

naar de film

video04

Tschüs Seedorf

Ruim 43 jaar Nederlandse aanwezigheid in Seedorf is vastgelegd in een film, getiteld Tschüs Seedorf. Bijna drie kwartier beeld, muziek en gesprekken geven deze voor veel Nederlandse defensiemedewerkers en hun gezinnen bijzondere plaats weer. Van de grensovergang in 1963 tot aan de laatste ceremonie in mei 2006.

naar de film

video09

41 Herstelcompagnie ‘on the move’

“De Koninklijke Landmacht beschikt over een grote diversiteit aan technisch hoogwaardig materieel, dat doorlopend onderhouden en hersteld moet worden”, aldus de voice-over aan het begin van deze boeiende video uit 1993. Maar al snel blijkt dat het werkterrein van de 41 Hrstcie verder reikt dan alleen maar service- en reparatieklussen. De film maakt inzichtelijk dat o.a. ook beveiliging en logistieke taken tot de dienstverlening van dit onderdeel behoren, dat destijds gestationeerd was op de legerplaats Seedorf.

naar de film

video05

Voorlichtingsfilm ‘Veilig voorwaarts’

Instructiefilm uit 1968 over rijveiligheid in het verkeer voor de militaire chauffeur. Aan de hand van verkeerssituaties worden voorbeelden gegeven. Achtereenvolgens is er aandacht voor: voorzichtig manoeuvreren, uitkijken, spiegels gebruiken voorkomt ongelukken, niet laten afleiden, bermen mijden, uitkijken bij rechtsaf slaan en houd afstand in colonneverband.

naar de film

video06

De Koninklijke Landmacht

Vooral voor oudgedienden een interessante promotiefilm (midden jaren ’60) gemaakt door Polygoon, waarin de Koninklijke Landmacht wordt geportretteerd als een moderne organisatie. Voor velen een feest van herkenning…

naar de film

video07

De ondergang van de B. Compagnie

Klassieker onder de voorlichtingsfilms. Een aantal leden van dit Amerikaanse onderdeel snapt het ‘handboek soldaat’ niet helemaal; wapens worden aangepast en ook het onderhoud aan materieel en persoonlijke uitrusting laat te wensen over. Uiteindelijk leidt dit in oorlogsgebied tot een dramatisch einde voor de B. Compagnie. Bij de inname van heuvel 47 op een eiland in de Stille Oceaan is het soldaat Padoni die ongewild hun positie verraadt aan de vijand.

naar de film

video08

Improvisatie en berging te velde

Pech onderweg. De moderne automobilist pakt zijn mobieltje en waarschuwt de Wegenwacht om het probleem te verhelpen. Maar Jan Soldaat kan wel eens in een situatie verkeren waarbij hij op zichzelf is aangewezen. Bijvoorbeeld als zijn jeep met de voorwielen in een greppel belandt of, hoe steek je deze over als er geen brug in zicht is… Dan hak je gewoon een paar bomen om, zoals te zien is in deze video.

naar de film

afb-filmprojector

Ron Houben in de projectiekamer van filmzaal Seedorf (1983).

naar top↑