Mooi meegenomen…
Praktisch alles wat deze website te bieden heeft is ‘Seedorf-gerelateerd’; bijna alle verhalen, foto’s, en overige parafernalia hebben deze legerplaats als gemeenschappelijk thema. Maar sommige onderwerpen verdienen gewoon wat extra aandacht, en die wordt hier geboden. Om je kennis wat bij te spijkeren. Destijds misschien verspilde moeite (who cares…) maar nú, jaren later, alsnog verdomd interessant. Oordeel zelf maar!
Kazernekrant Griffioen 1968-2003
Sinds de verschijning van de allereerste (officiële) editie van weekblad Griffioen op 12 november 1968, heeft het zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een onmisbaar nieuwsmedium van de legerplaats. In het boek ’40 Jaar Nederlandse troepen in Seedorf’ is hierover een speciaal artikel opgenomen dat de geschiedenis tussen 1968 en 2003 verhaalt, en natuurlijk mag dit item ook niet ontbreken in een hoofdstuk dat zich met Seedorf-gerelateerde informatie bezighoudt. Daarom is het hier te vinden, compleet met afbeeldingen van een aantal covers waaraan te zien is dat het blad na verloop van tijd veranderde van magazine naar krant. En hoewel het aan de foto’s niet te zien is, groeide ook het formaat mee; van gestencild A4-tje tot tabloid in vierkleurendruk.
Hoe zit het nou eigenlijk met het wapen Griffioen?
De Griffioen, wie kent hem niet?! Iedereen die zijn militaire tijd op de legerplaatsen Seedorf, Hohne of Langemannshof heeft doorgebracht is bekend met de afbeelding van dit fabeldier. Samengesteld uit een adelaar, een leeuw en een deeltje paard… Er bestaan twee versies van het embleem, waarin elk onderdeel of kleur een stukje symboliek vertegenwoordigt. Het antwoord op die immer prangende vraag ‘hoe zit het nou eigenlijk met die Griffioen?’ wordt op deze pagina haarfijn uitgelegd.
De geschiedenis van legerplaats Seedorf
Vanaf 1963 werd deze legerplaats bemand door Nederlandse troepen. In de jaren die daarop volgden ontstond er een hechte band met de plaatselijke bevolking, en groot was hun teleurstelling toen bekend werd dat in 2006 de kazerne weer ingenomen zou worden door Duitse militairen. Over het begin én het einde van de ‘Nederlandse bezetting’ (inclusief beeldmateriaal van het allerlaatste appèl en de afscheidsceremonie) kun je hier alles lezen!
Tschüs Seedorf: docu over de periode 1963-2006
Ruim 43 jaar Nederlandse aanwezigheid in Seedorf is vastgelegd in een film, getiteld Tschüs Seedorf. Circa 30 minuten beeld, muziek en gesprekken geven deze voor veel Nederlandse defensiemedewerkers en hun gezinnen bijzondere plaats weer. Van de grensovergang in 1963 tot aan de laatste ceremonie in mei 2006. Oud-Seedorfers vertellen hoe ze zich er voelden, hoe ze er werkten en woonden, en wat er zo bijzonder was aan die plaats. Deze video kun je hier bekijken.
Gelegenheidsenveloppen: de Seedorf collectie
De gelegenheidsenvelop, in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw regelmatig uitgebracht, is nog steeds een gewild verzamelobject onder veldpost filatelisten. De omslag bevat aan de linkerzijde een bedrukking die de aanleiding van uitgifte weergeeft. Samen met de juiste frankering en voorzien van het Veldpost dagstempel is de waarde ervan alleen maar toegenomen. Op deze pagina staan ze allemaal op een rijtje!
Griffioen, de eerste jaren
Elke vrijdag werd dit blad verspreid over de legerplaatsen Seedorf, Hohne en Langemannshof, en bezorgd bij de Nederlandse gezinnen die daar in de omgeving woonachtig waren. Tevens was het een advertentiemedium voor de plaatselijke middenstand (denk aan de programma’s van Mutti Müller en de weekaanbiedingen van de supermarkten in Zeven). Het vormde ook de blauwdruk voor onze éigen compagnieskrant ‘De Komma’, want wij hadden behoefte aan nieuws uit eigen stal. We waren overigens geen concurrenten van elkaar, en de ‘Griffioen’ (met daarin de onnavolgbare avonturen van Bernard Alen) was ook bij ons erg populair! Lees verder
41 Pantsergeniecompagnie
Een toevallige toeschouwer krijgt de indruk dat een grondverzetbedrijf bezig is met het uitvoeren van een grote klus: aarden wallen worden opgeworpen, tankgrachten gegraven, wegen door het bos worden verbreed en verbeterd, taluds worden aangelegd om de bomen te beschermen, het geluid van explosies klinkt, bruggen en mijnenvelden worden aangelegd. Lees verder
Een publicatie uit De Legerkoerier over 41 Pantsergeniecompagnie uit Seedorf.
Koude Oorlog: de ‘dreiging’ uit het oosten
Tienduizenden Nederlandse soldaten zijn tijdens de Koude Oorlog naar de grens met Oost-Duitsland gestuurd. Om ons te verdedigen tegen een eventuele aanval vanuit het Oostblok. Zinloos, aldus militair-historicus Hoffenaar, omdat achteraf is gebleken dat de Russen hele andere plannen hadden. Alle bijzonderheden worden verteld in de documentaire ‘Altijd Paraat’ uit de tv-reeks Andere Tijden van de NTR/VPRO. Klik hier om deze aflevering (ca. 26 minuten) te bekijken.