Waar het allemaal nét even anders is als thuis…

Aan onze uitgebreide collectie voorlichtingsboekjes is een nieuwe uitgave toegevoegd, die, afgaand op de inhoud zo rond de eeuwwisseling moet zijn verschenen. Het zal daarom waarschijnlijk wel de laatste editie zijn waarin nog sprake is van legerplaats Seedorf. De complete gids vind je onderaan deze pagina. 

Hier alvast een voorproefje uit de inhoud:

Aan de slag in Duitsland

Defensiepersoneel kan in Duitsland werken en wonen op een van de zeven grotere of twintig kleinere locaties die verspreid liggen over het hele land. Met circa drieduizend functies biedt de legerplaats Seedorf de meeste mogelijkheden om in Duitsland te werken. Andere grotere locaties zijn Munster, waar zo’n vierhonderd mensen werken, Heidelberg en Ramstein in het zuiden en dichtbij de Nederlandse grens Rheindahlen (Mönchengladbach), Geilenkirchen en Kalkar. Daarnaast zijn her en der in Duitsland enkele functies in bijvoorbeeld Oberammergau (bij Garmisch-Partenkirchen), Messstetten (tegen de Zwitserse grens) of Koblenz aan de Rijn.

Wanneer u denkt over werken in Duitsland, dan rijst al snel de vraag: wat zijn de gevolgen? Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw eventuele partner of gezin. Werken in Duitsland kan een grote verandering meebrengen: een verhuizing, wonen in een ander land, een andere sociale omgeving. Hoe zal mijn partner of zullen de kinderen daarop reageren? Het antwoord op die vraag is alleen in te schatten. De werkelijkheid ervaart u pas als u er bent. Maar om een inschatting te kunnen maken, moet u goed geïnformeerd zijn. Deze brochure is daarbij een eerste stap.

Bier und Bratwurst

Het werken en wonen in Duitsland is anders. U bent echt in het buitenland, waar het allemaal net even anders is als thuis. Anderzijds is Duitsland niet aan het andere eind van de wereld. Veel dingen lijken erg op de situatie in Nederland. In de winkels liggen veel bekende producten en de taal is redelijk goed te begrijpen. We denken als Nederlanders al snel aan ‘Bier und Bratwurst’ en leren broeken als we het over Duitsers hebben. Maar hoewel het bier in Duitsland in grotere glazen wordt gedronken en inderdaad iedere ‘Imbiss’ braadworst serveert, is er meer over onze oosterburen te zeggen. Wat snel opvalt, is dat de straten en de stoepen een stuk schoner zijn dan in Nederland. Vooral op het platteland zijn de mensen nog al traditioneel. Ze vinden dat alles in goede orde moet verlopen en dat eenieder zijn huisje en tuintje netjes moet houden. Het is in Duitsland bijvoorbeeld heel gewoon om de stoep voor het huis regelmatig te vegen en onkruid tussen de tegels te verwijderen. Tegelijkertijd vinden Duitsers contacten met Nederlanders interessant en hebben ze over het algemeen een positieve indruk van ons land. Ze waarderen onze open mentaliteit en makkelijke manier van omgaan met elkaar. Het kan van plaats tot plaats verschillen, maar in het algemeen waardeert men het zeer, als u moeite doet om u aan te sluiten, bijvoorbeeld door op een Duitse vereniging te gaan.

Defensie vindt het als werkgever belangrijk dat Nederlands personeel in Duitsland zich gedraagt als goede gast en met respect voor het gastland. Daarom wordt van u verwacht dat u begrip opbrengt voor de Duitse levenswijze en zich, indien nodig, wilt aanpassen.

Bekijk het hier…

symbool-PDFKlik op dit symbool voor het openen van deze uitgave. Dit document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.

Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑