Rijdend defensie materieel

Aad Motz (41 Pagncie 63/3) leverde een bijdrage aan de Legerkiosk, die elke liefhebber van militaire voertuigen zeker zal interesseren. Hierin namelijk een opsomming van het uitgebreide defensie wagenpark anno 1964.

Een momentopname? Zeker niet! Velen onder ons weten immers dat goed onderhoud garant staat voor een lange levensduur, en ook bij de landmacht leeft dit besef. Rijdend en rollend materieel van respectabele leeftijd bleef dus decennialang in gebruik; soms tot ongenoegen van de onderhoudsploeg en/of de bestuurders. Want elke auto is na verloop van tijd aan vernieuwing toe en menig soldaat raakte op den duur uitgekeken op die allesbehalve comfortabele legerauto’s. Maar die waren nu eenmaal niet gebouwd op schoonheid en gemak, maar op effectiviteit en uithoudingsvermogen.

Aad meent zich te herinneren (is er dus niet helemaal zeker van) dat hij deze brochure kreeg toegestuurd naar aanleiding van een sollicitatie in 1978. Hij schrijft hierover: “Er waren destijds diverse advertenties om oudere mensen aan te nemen om de ‘gaten’ van de oorlog mee op te vullen. Er waren in WOII toch bepaalde leeftijden ontvallen en daarom had defensie geadverteerd voor mensen in de leeftijd van 35-40 jaar die dan weer met hun 55ste zouden worden gepensioneerd. De zogenaamde horizontale instromers.”

Hoewel hij uiteindelijk besloot niet voor het beroepsleger te kiezen is het niet ondenkbaar dat het boekje als lokkertje werd ingezet om hem over de streep te trekken. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat defensie tegenwoordig meer eigentijdse middelen gebruikt om personeel te werven, want met een 15 jaar oude folder gaat dit écht niet meer lukken.

Dat neemt echter niet weg, dat ‘Parade der voertuigen’ een leuk souvenir is dat velen zal aanspreken. En ze passeren allemaal de revue: onder anderen de DAF YA 314, YA 328, YB 616, Munga, AMX- en Centurion tanks, inclusief technische gegevens. Ook spul dat minder tot de verbeelding spreekt, tenzij je ermee te maken hebt gehad natuurlijk, zorgt voor een zo compleet mogelijk overzicht van defensie’s rijdende brigade ten tijde van de Koude Oorlog.

Titelfoto: Munga uit 1964 (Alf van Beem, Creative Commons Licence)

Bekijk het hier…

symbool-lezerKlik op dit symbool voor de originele publicatie als web-presentatie.
Wacht, terwijl de pagina’s worden geladen…

Uit de collectie van Aad Motz

naar top↑