Cadeautjes uit de plunjebaal

“Iedereen wordt op zaterdag 5 december om 11.00 uur verwacht in het leslokaal”, zo kon men lezen in het november-nummer van De Komma. Praktisch alle compagniegenoten gaven hieraan gehoor, maar natuurlijk waren er ook enkele laatkomers, die met het excuus van ‘drukke werkzaamheden’ ruim een kwartier later arriveerden. Foto’s die van dit gebeuren zijn genomen wijzen uit dat Kapitein De Wit, Majoor Bodar en Elt. Van de Roovaart (tezamen ‘het voorbeeld’) te laat waren voor het Sinterklaas-appèl…

Onze Sinterklaas was een echte improvisatie (daar zijn we genisten voor) om over zwarte Piet maar te zwijgen. Sommige kaderleden die wisten dat er wel de nodige op- of aanmerkingen zouden volgen, hadden last van zenuwen en slaakten een zucht van verlichting toen de hele zaak achter de rug was.

De Sint wist bij iedereen de ‘zwakke plekken’ wel te achterhalen. Majoor Bodar is de typische binnen-buitenhelm figuur, en heeft echt nuttig speelgoed van de Sint in ontvangst mogen nemen… een miniatuurleger om thuis te kunnen drillen.

SMI Bodar beschikt vanaf vandaag over een eigen privé-leger.

Kapitein De Wit werd beloond met een bak lauwe koffie en een peseta wafel (Spaanse versie van de pennywafel). Feitelijk was dit een plaagstootje van de Sint, als antwoord op de karige traktatie die De Wit eerder dit jaar naar aanleiding van zijn promotie uitdeelde. Terwijl zijn manschappen hadden gehoopt op (minstens) een vat bier om dit feestje te vieren, bleef het beperkt tot een kopje koffie met een koek. De Kapitein was sowieso de pineut, want tot overmaat van ramp moest hij ook nog een liedje zingen. Reeds na de eerste tonen van ‘Zie ginds komt de stoomboot’ viel het soldatenkoor hem gelukkig bij.

V.l.n.r.: Kapitein De Wit, Elt. Van de Roovaart, SMI Bodar en Cees van der Weiden.

De Sint had het er maar druk mee. Er gingen dan ook heel wat geschenken door zijn handen. Een spaarpot voor Joost, een telraam voor Henk, een bierpul voor Kees, inlegluiers (met plasgootje) voor Piet, Bas, Barend, Frits en Assing, viltstiften voor Bert, soldaatjes voor Willem en een kopje koffie voor Wim. Alsof het nog niet genoeg was kreeg iedereen een chocoladeletter en een had-hard (synoniem voor taai-taai over de verkoopdatum) overhandigd.

Die vijfde december zal ons nog lang bijblijven. Namens de compagnie: bedankt Theo Hack (Sint) en Cees van der Weijden (Piet).

Geschreven door Bert Hendrickx voor Komma nummer 5, december 1970

Terug naar hoofdstuk de Komma en de Punt

klik hier

naar top↑