Gidsje voor ‘Veldpost rekruten’

Elders op deze website is een interessant artikel te vinden over de Veldpost Seedorf, Hohne en Langemannshof. Een onderwerp dat extra aandacht verdient, en dat gebeurt door middel van publicatie van een informatieblad (waarschijnlijk uit 1986) dat bestaat uit zes A4-tjes. Het is deels geschreven door een dienstplichtig soldaat met de bedoeling om nieuwe ‘veldpost rekruten’ wegwijs te maken in het boeiende en uitgestrekte wereldje van dit onderdeel.

Wat hierbij direct opvalt is de enthousiaste toonzetting. Duidelijk een soldaat met een missie: de liefde voor het vak over te brengen aan anderen. Een gestencild pamflet (hier te bekijken als PDF) met een gouden randje. De uitspraak op het voorblad: “Ben je bij de Veldpost geplaatst, dan heb je het getroffen” is veelzeggend…

Veldpostdetachement Seedorf

Hoofdkantoor van de veldpostkantoren Hohne en Langemannshof

Je werkt op dit kantoor met tien collega’s. De leiding over deze groep is in handen van een sergeant der 1e klasse. Deze sergeant is de zogenaamde commandant van het veldpostdetachement Hohne, Langemanshof en Seedorf.

Je bent ook ingedeeld bij het Kazernecommando (KAZCO) van de legerplaats Seedorf. Je begrijpt natuurlijk wel dat er in Seedorf veel meer jongens zijn ingedeeld dan op de twee andere legerplaatsen. Verder heb je als klein voordeeltje – met de twee andere legerplaatsen vergeleken – dat je een eigen KAZCO-bar hebt onder in de kelder van het gebouw. Dit kweekt natuurlijk een leuke sfeer met de jongens onder elkaar…

afb-lk0502
Loket veldpostkantoor Seedorf NAPO 880.

Weer een nadeel is dat je een behoorlijk eind over de kazerne moet lopen om bij de veldpost te komen, maar dit is goed voor je conditie.
Je werkt bij de veldpost in Seedorf met groepen. Bijvoorbeeld de ene groep werkt en de andere groep is met verlof. Het kan ook zijn dat je enkele dagen op detachering moet naar Hohne of Langemannshof. Ook hier schuilt dan weer een voordeeltje achter, want je verdient met deze detachering extra geld.

Je kunt er loketdiensten draaien of de kranten en post bezorgen. Als je loketdienst hebt, hoef je ’s morgens niet op appèl. Je loopt dan om half acht naar het kantoor toe om de veldpost te openen. Je zet alvast koffie en je opent de kluis. Vanaf dat moment kunnen de eerste klanten al verschijnen om bijvoorbeeld postzegels te kopen of hun aangetekende stukken af te halen. Je moet tot 12.00 uur het loket open houden en ’s middags ben je open van 14.00 uur tot 17.00 uur. De hele dag zul je bezig zijn met mensen die aan het loket post komen halen en te brengen.
Je bent dus gewoon een Nederlands postkantoor in Duitsland. Het enige verschil tussen een postkantoor in Nederland en een veldpostkantoor is dat wij geen expresbrieven versturen en wij handelen niet in geldzaken van de Postbank. Maar we geven wel informatie over producten van de Postbank en reiken girobetaalkaarten en giropassen uit. Hierna kun je lezen hoe het gaat met de post en de krantenbezorging.

Postbezorging

De postbezorging vindt niet zoals in Nederland ’s morgens plaats, maar wij doen dit ’s middags. Elke dag gaan wij vanuit Seedorf naar Bremen toe om daar de post af te halen van het station. De post uit Nederland komt daar aan, nadat het in Amsterdam op de trein is gegooid. Op dat station geven we ook de post af die voor Nederland is bestemd. Als de combi weer in Seedorf arriveert, worden de zakken post verdeeld zodat de combi uit Hohne weer vertrekt naar de eigen kazerne.

afb-lk0503
Veldpost Seedorf (1969) René Bodoux.

In het veldpostkantoor zelf wordt de post uitgesorteerd in ‘onderdelenpost’ en in de post die voor de Nederlandse ‘Siedlung’ bestemd is. Als dit sorteren en zetten klaar is, gaan we samen met een Duitse chauffeur met de combi naar de wijk. Er gaan twee jongens de binnenwijk lopen en er gaan er twee de buitenwijk doen met de combi.

Wanneer de bestellingen klaar zijn gaan we weer terug naar de kazerne en verwerken nog een aantal zaken op de veldpost. Wat we natuurlijk dan ook niet moeten vergeten, is dat we de boel weer netjes achterlaten. Als dit alles is gebeurd en het is 17.15 uur, dan betekent het dat de werkdag er weer op zit.
Misschien is het nog niet verteld, maar als je bij de veldpost werkt, dan werk je zes dagen per week. Verder werken we één keer per week ’s avonds. We brengen namelijk donderdagavond de Griffioen weg. Dat is een informatief gezinsblad voor de militairen en hun gezinnen. Het blad wordt door de veldpost huis aan huis verspreid. Voor deze extra overuren krijg je roostervrije dagen. Je hebt dus veel meer vrij dan een ander die ook bij jou op de kazerne zit.

De krantenbezorging

’s Morgens na het appél loop je samen met één van je maten naar de tehuizen. Meestal is dit het Katholiek Militair Tehuis (KMT). Hier drink je snel een bak koffie en om 08.00 uur haal je de kranten bij het Protestants Militair Centrum (PMC). Daar staat dan de combi met chauffeur en die brengt je naar het veldpostkantoor.
Op het kantoor lees je meestal eerst even het krantje door, met natuurlijk een bak koffie. Dan begin je met het adressen schrijven op de kranten en zet je deze op route. Wanneer dit gedaan is, kun je vertrekken. Je gaat met twee personen. Een loopt de ‘vakjes’ en één zit voorin voor de gewone adressen. Als de kranten zijn weggebracht, ga je terug naar de kazerne. Je gaat dan namelijk de brievenbussen legen in de tehuizen. Wanneer dit gebeurd is ga je terug naar het kantoor waar verder alles wordt verwerkt.

afb-lk0504
Expeditieruimte van het veldpostkantoor Seedorf NAPO 880.

De zakken post worden gereed gemaakt voor vertrek naar Bremen. Je vertrekt ongeveer om 11.30 uur, je doet over de rit een klein uurtje. Als de post verzonden is betekent dit dat je in de tussenliggende periode vrij bent. Dat is dan meestal rond etenstijd. Wanneer de combi uit Bremen er weer is, moet je weer aan het werk en zie daarvoor het verhaal hierboven weer.

Hopende dat je met deze informatie over de veldpost iets wijzer bent geworden op wat je te wachten staat. Heel veel plezier met je komende diensttijd.

De sld1 G.J. van Werven
Plc. C. Veldpost

Werkzaamheden Veldpostkantoor Hohne

vp009bis
Het ‘Witte Huis’ in Hohne.

Op het veldpostkantoor Hohne werk je samen met nog twee collega’s. Daarvan is er meestal altijd wel een op verlof. Het kan ook zijn dat er twee op verlof zijn, en dan komt er een vervanger uit Seedorf.
Dus je bent nooit alleen. Het veldpostkantoor is nu nog geplaatst in het ‘Witte huis’. Dit is het stafgebouw waar de staf is ingedeeld, samen met bijvoorbeeld het vervoersbureau, de administratie van het KAZCO Hohne en nog diverse andere secties.
Je slaapt en werkt in het KAZCO gebouw. Je hoeft dus geen lange afstanden af te leggen om op je werk te komen. Je slaapt met ongeveer 30 personen in het gebouw. De meeste jongens hiervan zijn hofmeester, kok, werken bij de lijndienst of bij de Welzijnszorg. Juist doordat de groep zo klein is, is de sfeer erg goed.
De legerplaats Hohne wordt gedeeld met Engelsen, Duitsers en Nederlanders. Verder komen er vaak oefentroepen uit Amerika en Canada. Het aantal Nederlanders is ongeveer 1000 man sterk. Dit over de kazerne.

De werkverdeling is als volgt: Van de twee man gaat er één naar Seedorf toe om de post weg te brengen en weer op te halen. Tijdens deze rit gaat hij ook langs het veldpostkantoor in Langemannshof. Hier haalt hij de post en gebruikt daar meestal een kop koffie met een broodje.
Daarna vertrek je naar de kazerne Seedorf. Hier lever je de post af op het veldpostkantoor en ga je nog een ronde maken over de kazerne. Je moet dan meestal films ophalen in de filmzaal en je moet ook vaak naar de repro/afdeling van het KAZCO gebouw. Na terugkomst op de veldpost help je even mee met het verwerken van de post. Hierna ben je meestal vrij totdat de postcombi uit Bremen is gearriveerd. Dan laad je de post voor Langemannshof en Hohne in de combi en vertrek je naar de eerste bestemming. Daar wordt de post afgegeven en de post voor Hohne meegenomen.

afb-lk0505
Werkzaamheden Veldpostkantoor Hohne, NAPO 871.

Op het veldpostkantoor in Hohne aangekomen, sorteer je samen met je maat de post uit. Dan brengt diegene die de bestelling heeft opgehaald in Seedorf de post weg in de Siedlung, dit is de Nederlandse wijk. Als je deze post heb weggebracht betekent dit meestal dat je klaar bent met je werkzaamheden van die dag.

De persoon die op de kazerne blijft die dag, heeft het volgende te doen:

’s Morgens opent hij om 08.00 uur het loket tot en met 08.45 uur. Daarna is hij tot 11.30 uur vrij. Vanaf dat tijdstip moet hij dan werken tot 12.30 uur. ’s Middags moet hij vanaf ca. 14.45 uur aanwezig zijn, omdat dan zijn maat uit Hohne weer terugkomt met de post uit Nederland. Je helpt je maat dan met het uitsorteren en het zetten van de post, zodat die dan de weg op kan. Zelf blijf je tot 17.30 uur aanwezig en daarna is het ook voor jouw einde diensttijd. Je ziet dus dat diegene die op de kazerne blijft veel vrije tijd heeft. Je kunt in de tussenliggende periodes gaan sporten of gaan winkelen bij de WZZ (de Nederlandse winkel waar je belastingvrij kunt inkopen).

Je zult zien, ook hier gaat de tijd snel voorbij. En voor de verdeling van de werkzaamheden zul je zelf moeten zorgen, omdat hier geen sergeant de leiding over je heeft. De verdeling is meestal zo, dat je om de dag naar Seedorf gaat.

Om nog even een indruk te geven van de afstanden:
Seedorf – Langemannshof 74 km;
Hohne – Langemannshof 22 km;
Hohne – Seedorf 96 km.

Je reist per combi met een vaste chauffeur uit een pool van drie Duitse burgers.

Werkzaamheden Veldpostkantoor Langemannshof

afb-lk0501
Kazerne Langemannshof

07.15 uur: Sleutels uit de bureaula halen, het toilet (kamer 8) en de koffiekamer (kamer 7) openen. Als de poetsvrouw komt, kamer 9 openen. De sleutel zit aan de sleutelbos.
07.20 uur: Koffie zetten in de koffiekamer. Post halen in kamer 3 van het sectiegebouw (41Tkbat). Op de terugweg de brievenbus aan de gevel bij de CADI-cantine legen, tevens de brievenbus bij het sectiegebouw legen. De sleutel van de brievenbussen zit aan de sleutelbos.
07.45 uur: Terug van brievenbussen lichten en loket openen. Dagtekeningstempel verzetten op datum vandaag.
07.50 uur: Post die je hebt opgehaald sorteren en eventueel stempelen. Wanneer je in de gelegenheid bent, kun je koffie drinken in de koffiekamer.
09.00 uur: Advies van verzending maken voor Seedorf en Utrecht Veldpost.
09.15 uur: Combi uit Hohne arriveert. Koffie voor de chauffeur en de bijrijder. Je stempelt de post die de jongen uit Hohne meebrengt. Deze post doe je in de juiste zak, die de jongen uit Hohne dan meeneemt naar Seedorf. De eventuele aanvragen voor postzegels en informatie kun je ook aan hem meegeven.
10.00 uur: Loket sluiten, zodat je pauze kunt gaan houden. Meestal ga je dan met enkele kameraden naar de CADI-cantine, om daar een broodje te kopen. 10.30 uur: einde van de pauze.
10.45 uur: Je gaat de koffiekamer opruimen, je wast de kopjes af.
11.10 uur: De Duitse postbode uit Wietzendorf komt bij je aan het loket. Voor aangetekende stukken moet je tekenen en je zult eventueel voor pakketjes moeten betalen. De bon die je hiervoor ontvangt moet je achter in de postzegelmap bewaren.
12.15 uur: Loket sluiten. Middagpauze.
13.15 uur: Aanwezig zijn op het kantoor.
14.30 uur: Advies voor verzending naar Hohne klaarmaken. Koffie en thee zetten.
15.00 uur: Combi uit Hohne komt terug uit Seedorf. Je ontvangt de post die bestemd is voor de kazerne. Het volgende zul je ongeveer in ontvangst nemen: 1 zak met gewone post uit Seedorf, 1 zak met aangetekende stukken uit Seedorf, 1 zak met gewone post uit Utrecht, 1 zak met aangetekende stukken uit Utrecht. Je geeft de post die bestemd is voor Hohne mee aan de veldpostcombi. Post uitsorteren.
15.30 uur: Loket openen. De facteurs van de onderdelen komen de post halen.
17.00 uur: Koffiekamer opruimen, kopjes afwassen en oude koffie en thee weggooien.
17.15 uur: Loket sluiten. Dagstaten invullen en gereedmaken voor de volgende dag. Kas afsluiten en vervolgens de kamers 7, 8 en 9 afsluiten en controleren of het licht uit is.
Einde dienst.

(Overgenomen uit het orderblad voor het Veldpostkantoor Langemannshof).

Dit vind je misschien ook interessant:

Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑