Uit het VVDM-archief

De Vereniging van Dienstplichtige Militairen (VVDM 1966-1996) lanceerde in 1967 een eigen maandblad onder de naam ‘Twintig’. Hieraan werden in de loop der jaren verschillende toonaangevende redactieleden toegevoegd, waaronder de bekende journalist Derek Sauer. Het blad hield na 30 jaar op te bestaan.

“Wij zijn niet voorgelicht maar opgelicht”

Omdat er bij de VVDM diverse klachten binnenkwamen over de slechte condities waaronder de in Duitsland gelegerde militairen moesten leven, werd verslaggever Jeroen Smook op pad gestuurd om de meningen van het dienstplichtig personeel te peilen. Hij deed tijdens zijn onderzoek de legerplaatsen Seedorf, Hohne en Langemannshof aan, en liet vooral Jan Soldaat aan het woord.

Het laat zich raden dat de uitkomst nou niet bepaald positief was. Zo klonk er verwijt dat het verblijf in Duitsland té mooi werd voorgespiegeld (weliswaar belastingkorting maar ook hogere kosten), abominabele huisvesting, oneerlijke verlofregeling, en een veelgehoord credo: de verveling…

Het leven van Jan Soldaat in de Heimat

In het tweede artikel uit dit drieluik aandacht voor tehuizen, stappen, huisvesting, eten, WZZ en VVDM-vertegenwoordiging. Hier belicht de auteur de omstandigheden die hij zelf aantreft op de drie kazernes, af en toe voorzien van quotes van militairen. In de eetzaal van legerplaats Hohne tekent hij o.a. deze uitspraak op: “Het wordt pas erg slecht als de nasi beweegt, maar zover is het gelukkig nog niet.” Dat blijkt naar aanleiding te zijn van het gerucht dat het in de keuken wemelt van de kakkerlakken. Bewezen wordt dit echter niet.

Legerplaats Seedorf, foto: Jelte de Vries

Ook op pagina 3 houdt de weeklacht niet op. Daar wordt dieper ingegaan op een onredelijke verlof- en paraatheidsregeling, oneerlijke voorlichting van defensie en, zoals ook al vermeld op pagina 1, onvoldoende compensatie – ondanks de buitenlandtoelage – om alle kosten te dekken. Maar wat betreft de reiskostenvergoeding, anders gezegd de scheefgroei hierin, heeft Jeroen hier (verwoordt namens de soldaten in Duitsland) wel een punt!

Millennials avant la lettre

Terwijl de meesten van ons hevig terugverlangen naar die tijd en de meeste ontberingen al lang en breed vergeten zijn, roept de artikelenreeks uit ‘Twintig’ sterk de vraag op of wij kritisch mogen oordelen over de huidige millennials. Want dit stereotype (ontevreden, niets gewend) kan ook worden toegepast op sommige deelnemers uit de interviews die zo’n 40 jaar geleden zijn afgenomen. Of zij er na al die tijd nog zo over denken waag ik te betwijfelen. Er is dus nog hoop voor de toekomst!

Deze serie, ooit afgedrukt op inmiddels vergeeld krantenpapier (zie titelfoto) is door Seedorf40 opnieuw vormgegeven, met behoud van respect voor het origineel. Maar het is geen 1:1 kopie. De indeling kan afwijken, maar ook de spellingswijze die in de jaren ’80 nog gangbaar was met woorden zoals ekstra, humanisties, kafé’s etc. werden gefilterd en gecorrigeerd. Veel leesplezier.   


Bekijk het hier…

symbool-PDFKlik op dit symbool voor het openen van dit artikel. Het document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.


Dit vind je misschien ook interessant:


Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑