Favorieten op kazernetournee

Toegegeven, het is wat overdreven om een driedaagse rondgang van artiesten langs Nederlandse kazernes in Duitsland te duiden als ’leven tussen bus en bühne’. Reizen hoort nu eenmaal bij het bestaan van entertainers, of dit nu binnen of buiten de landsgrenzen plaatsvindt. Bovendien – zo zal blijken – biedt alleen de legerplaats Seedorf een soort van bühne, want op andere locaties tijdens deze muzikale rondgang wordt gebruik gemaakt van geïmproviseerde podia.

Dat doet echter geen afbreuk aan het succes van de optredens, en dit reisverslag (zie onderaan de pagina) biedt een unieke kans dit vanuit het perspectief van de (toen) populaire BN’ers mee te maken. De line-up is vrij bijzonder, met namen zoals Greenfield & Cook, Debbie, Euson en het duo Sandra & Andres als hooftact. Allen hebben reeds hun sporen in de Nederlandse popmuziek verdiend, met één of meerdere top 10-hits op hun conto.

Het is begin 1973, als de caravaan zich ’s ochtends vanaf Bunnik in beweging zet richting Duitsland. In de touringcar bevindt zich de crème de la crème van gevestigd talent, aangevuld met Natasja & Emile (winnaars Nieuwe Oogst 1972) en de Arubaanse zanger Sonny Reeder. In hun spoor volgt het busje met de Bossche begeleidingsgroep Venus.

LK3901
v.l.n.r.: Debbie, Sandra en Andres, Greenfield & Cook en Euson.

De optredens

Na enkele tussenstops arriveert het gezelschap acht uur later op de legerplaats Seedorf voor het geven van twee concerten in de filmzaal. De eerste voorstelling is niet uitverkocht, hetgeen wel eens te maken zou kunnen hebben met het tijdstip van aanvang: 18.15 uur (einde dienst/etenstijd), want bij het tweede optreden later die avond zijn alle stoelen wel bezet.

De volgende dag koersen de artiesten naar Bergen-Hohne met als bestemming PMC Baan 41; een militair tehuis dat zich aan de rand van een oefenterrein bevindt. Ook hier kan men rekenen op een warm onthaal van de fans, die – voor zover de ruimte dat toelaat – in groten getale aanwezig zijn.

De tournee wordt een dag later afgesloten in de Stockerbusch kazerne Büren, waar de manschappenruimte van 435 IBC Regiment Van Heutsz voor de gelegenheid dienst doet als concertzaal. Het publiek is uitzinnig, en scandeert na afloop “We want more” in de hoop op een toegift. Sandra & Andres stellen niet teleur, door het nummer ‘Let us pray together’ nóg eens ten gehore te brengen.

Het verslag van deze reis kun je hieronder lezen.

Bekijk het hier…

symbool-PDFKlik op dit symbool voor het openen van de volledige publicatie. Dit document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.

txt-symboolVan dit artikel bestaat tevens een online tekstversie (zonder foto’s). Klik voor toegang op het TXT-icoon.  

LK39-trio

Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑