Sportprestaties van de compagnie 1970/1971

In De Punt is een overzicht gepubliceerd van alle sportevenementen die plaatsvonden in Seedorf gedurende ons verblijf op de legerplaats en de bruggenschool in Hedel. Het verslag is van Jan Stam en Frans van Wezel.

Toen we in maart 1970 arriveerden in Seedorf werd er al snel een sportcommissie gekozen. Deze werd gevormd door Jan Stam, Nico Leurs en Bert van Leeuwen. Later werd Van Leeuwen vervangen door Henk Portengen. In de eerste maand was er op sportgebied nog niet veel te doen. Alleen Henk Portengen liep in maart in Amersfoort mee met de Militaire Kampioenschappen Veldcross. Hij behaalde daar een goede 15e plaats. Ook speelde in deze maand het voorlopige compagnies elftal een oefenwedstrijd tegen de A. compagnie van de Genie, die we tegen alle verwachtingen in toch nog na een 2-0 achterstand met 4-2 wonnen.

In april werd een steeplechase gelopen. Door onze compagnie werd daaraan met twee teams deelgenomen. In een spannende strijd moesten we de eer van de overwinning aan de A. compagnie overlaten. Ons “A-team” werd tweede, het team van Z.V.E. werd derde en ons “B-team” behaalde de vierde plaats.

De maand mei stond in het teken van de Zevener Avondvierdaagse. Ondanks dat velen zich hadden aangemeld, bleek op de laatste dag dat er toch maar weinigen in staat waren deze vierdaagse uit te lopen. Ook werd op 1 mei door 15 personen uit onze compagnie deelgenomen aan een prestatieloop over 10 kilometer in Döverden.

In juni werd de Genie Sportdag gehouden. Deze sportdag werd wederom gewonnen door de A. compagnie, terwijl wij een gedeelde tweede plaats behaalden met de Staf compagnie en met als laatste het P.S.O. Door een betere klassering van onze compagnie op de veldloop werden we uiteindelijk als 2e geplaatst.

In juli werd er weinig aan sport gedaan, wel werd er in de weekends – als het mooi weer was – vervoer (3-tonner) beschikbaar gesteld om te gaan zwemmen in Zeven of Hesedorf.

Augustus was op sportgebied wel de belangrijkste maand. Toen werd namelijk de Griffioen Sportdag gehouden. Jammer is wel dat deze sportdag voor ons een grote flop bleek te zijn. Dit was voor een groot deel te wijten aan het feit dat de meeste deelnemers van onze compagnie een pokkenvaccinatie achter de rug hadden en dat er te weinig gelegenheid werd gegeven om te trainen. De A. compagnie behaalde betere resultaten omdat zij wel de kans kregen om hun conditie te verhogen. Wij kregen slechts twee middagen van elk twee uur tijd om te trainen. Daaruit kun je concluderen dat de medewerking op sportgebied nog niet honderd procent is. We eindigden dan ook op een 15e plaats, terwijl er best wel een positie bij de eerste 5 ingezeten had!

In september en oktober bezochten we de Bruggenschool in Hedel, waar een voetbaltoernooi werd gehouden tussen 3 veldpelotons, het stafpeloton en een kaderelftal. Dit toernooi werd gewonnen door het 4e peloton.

De maanden november en december verliepen rustig, maar tijdens het Nieuwjaar Zaaltoernooi begonnen we weer met goede moed. Het werd echter geen succes, omdat sommige deelnemers waarschijnlijk meer alcohol dan bloed in hun aders hadden. Voor velen was het dan ook een persoonlijke prestatie om in het veld op de been te blijven!

In januari werden in Deventer selectiewedstrijden voor de Nationale Militaire Schaatskampioenschappen verreden. Deze wedstrijd werd gewonnen door Henk Portengen, al kreeg hij achteraf te horen dat hij buiten mededinging had deelgenomen. Evenals Bosma, die een eervolle 15e plaats behaalde. Zowel Portengen als Bosma zullen onze compagnie vertegenwoordigen tijdens de Nationale Militaire Schaatskampioenschappen die eveneens in Deventer verreden gaan worden.

De sportploeg van de B. compagnie.

Wij hopen hiermee het sportschema 1970/1971 goed in kaart te hebben gebracht, waar je later met veel plezier op terug kunt kijken. Ook hopen wij dat de informatie die maandelijks in De Komma gepubliceerd werd, voor jullie steeds van pas is gekomen.

Seedorf, februari 1971

Terug naar hoofdstuk de Komma en de Punt

klik hier

naar top↑