Een anekdote over ondergoed

Bij het bestuderen van het PSU ontvangst-/ verstrekkings formulier uit onze diensttijd (L.Form 15156B) viel het me op dat er van Rijkswege slechts 2 onderbroeken met korte, en 2 onderbroeken met lange pijp in legergroen beschikbaar werden gesteld. Je vraagt je dan meteen af: waren wij écht van die viespeuken die dagenlang rondliepen in één setje ondergoed?

Onbedoeld bewijzen kamergenoten Jan Heij en Ed Klaver in de Seedorf-film (1970) het tegendeel. Tijdens het omkleden is duidelijk te zien dat ze witte shorts dragen. Gelukkig maar… Ook ik zal me destijds zonder twijfel bediend hebben van een dagelijkse verschoning. Ik meen mij te herinneren dat er machines beschikbaar waren om ‘burgerwasjes’ te draaien. Dat kàn ook haast niet anders, want we waren vijf weken van huis, en dat is wel erg lang om je vuile spullen onopgemerkt in je koffer te verstoppen. De kamergenoten zouden beslist onraad gaan ruiken…

Gele vlekken

Deze kortstondige fascinatie voor heren onderkleding deed me trouwens ook denken aan een pijnlijk foutje van de kazernewasserij, waar ons legergroen wekelijks collectief werd gereinigd.

Het gebeurde op een dag dat ik nietsvermoedend mijn schoongewassen pakketje legerkleding uitpakte en tot mijn grote schrik constateerde dat de groene onderbroeken besmeurd waren met grote gele plekken. Beschaamd vouwde ik de spulletjes op om ze heimelijk in mijn kastje te schuiven. Toen hoorde ik plotseling iemand zeggen: “kijk, allemaal vlekken in het ondergoed!” Het kledingstuk werd fier opgehouden zodat we er allemaal getuige van konden zijn. Merkwaardig genoeg waren alleen de onderbroeken besmet, niét de hemden. Nu bestond de compagnie wel uit een leger ‘opgewonden’ mannen (lang van huis, dus begrijpelijk), maar het was nauwelijks voor te stellen dat ze allemaal in dezelfde week een natte droom hebben gehad waarvan de restanten zich niet lieten verwijderen.

Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw en bleken het chloorvlekken te zijn, misschien wel veroorzaakt door een overijverige medewerker van de wasserij die korte metten wilde maken met eventuele remsporen en ander lichaamsvuil. Hoe dan ook, de broeken zijn – voor zover ik mij kan herinneren – nooit vervangen. Tijdens een spelletjesavond niet lang daarna, vielen enkele deelnemers in de prijzen en ontvingen een blikje Blenco om het geel te camoufleren…

Trend?

Het is niet onwaarschijnlijk dat deze situatie een nieuwe trend heeft ingezet, want tegenwoordig zien de legeronderbroeken er ongeveer zo uit, en zijn de bleekvlekken al voorbedrukt!

Naar het volgende verhaal: Lenen

naar top↑