41 Genie Bataljon B. Compagnie 1970

Het zal in 2006 zijn geweest toen ik op een avond een onverwacht telefoontje kreeg van John Vaessen. Of ik nog wist wie hij was, vroeg hij, en bij het vallen van de woorden diensttijd en Seedorf werd het me duidelijk: ik had een oude dienstmaat aan de lijn. Ik kon er nog niet gelijk een gezicht bij plaatsen, maar aan het accent te horen zou hij wel eens een van die Limburgers uit het zesde peloton kunnen zijn…

afb-reunie17

De voorbereiding

John was bezig met het organiseren van een reünie en was op zoek naar adressen van leden uit onze compagnie. Ik gaf hem de informatie die ik paraat had en wenste hem veel succes bij zijn speurtocht. Of op dat moment Arno Rayer al in beeld was weet ik niet, maar hij was degene die me in het voorjaar van 2009 telefonisch benaderde met precies dezelfde vraag. En opnieuw werden er adressen verstrekt. Arno vertelde mij dat – ten koste van veel vrije tijd, eindeloos zoeken op het internet en héél veel telefoongesprekken – inmiddels een lijst met ca. 20 namen tot stand was gekomen en dat hij dit project samen met John uitvoerde. En ja, het was vrijwel zeker dat er nog datzelfde jaar een reünie georganiseerd zou worden. In de maanden daarna zou de lijst met gegevens nog groeien tot ruim 40 adressen. Het zouden er méér zijn geweest, maar helaas bleek dat er ondertussen ook een aantal compagniegenoten zijn overleden.

afb-reunie15

Samenkomst

De reünie vond plaats in het weekend van vrijdag 28 tot en met zondag 30 augustus 2009 ten huize van John Vaessen in Cadier en Keer bij Maastricht, waaraan werd deelgenomen door 27 personen. Het moet de organisatie worden nagegeven dat er werkelijk niets aan het toeval werd overgelaten! Op het riante terrein rond de woning van John was plaats voor een grote slaaptent, een mobiele toilet- en wasgelegenheid en volop parkeerruimte. In de tuin bevond zich ook een steenoven, waarin voor aanvang van de reünie de Limburgse vlaaien op ambachtelijke wijze werden afgebakken. In de loop van die vrijdagmiddag arriveerden de gasten, en voor de meesten was dit een weerzien na ruim 39 jaar. De avond werd grotendeels doorgebracht in “Het Kapitool”, een bijgebouw op het domein van de familie Vaessen. Hier kwamen de gesprekken goed op gang, werden er foto’s bekeken en vloeide de drank rijkelijk…

afb-reunie14

De heuveletappe

De zaterdag stond vooral in het teken van een fietstocht, die de deelnemers voerde door het prachtige Limburgse landschap waarbij ook nog een stukje Belgisch grondgebied werd aangedaan. Ruim vijftig kilometer op de pedalen door heuvelachtig gebied bleek voor sommigen te zwaar, maar een legerjeep volgde de groep om uitvallers en pechvogels (lekke banden) comfortabel te vervoeren. En terwijl over de rest van Nederland dreigende wolken uitgroeiden tot regenbuien, fietsten de reünisten onder een blauwe hemel en genoten zichtbaar van enkele ingelaste pauzes op een aantrekkelijk terrasje.

afb-reunie18

‘s Avonds werd er in de tuin een diapresentatie van oude dienstfoto’s vertoond, met de première van “Seedorf: The Movie”, de énige ‘motion-picture’ over onze diensttijd. Ik heb hiervan iedere deelnemer een kopie op dvd beschikbaar gesteld.

Zondagmorgen na het ontbijt werd het tijd om afscheid van elkaar te nemen. Vooraf nog een dankwoord dat werd uitgesproken door Aad van der Wansem, vooral gericht aan de families Vaessen en Rayer.

Terwijl de eerste auto’s het erf afreden werd de tijdelijke bivakplaats ontmanteld, daarbij de laatste sporen uitwissend van een onvergetelijk weekend waaraan ik zelf helaas niét heb kunnen deelnemen.

Bert Hendrickx

afb-reunie03

Foto-albums van de reünie

Onderstaand de diverse albums met vele foto’s die de reünie van 2009 heeft opgeleverd.

Reüniefoto’s van Piet Hoogland
Reüniefoto’s van Arno Rayer
Reüniefoto’s van Bertus ten Tije
Reüniefoto’s van Aad van der Wansem
Reüniefoto’s van Paul Luiten

Videobeelden van de reünie

Dit verhaal zou natuurlijk niet compleet zijn zonder de reportage die Arno Rayer heeft gemaakt van deze happening in 2009.

Terug naar de Reünie startpagina

klik hier

naar top↑