Definitief afscheid van legerplaats Seedorf

Uitgebreide aandacht voor die laatste ontmoeting op legerplaats Seedorf mag op een website als deze natuurlijk niet ontbreken.
Een samenvatting van onderstaand verslag werd al eerder geplaatst in onze kiosk, maar hier vind je het volledig verhaal, aangevuld met pakweg zo’n honderd foto’s, een voorpublicatie uit Griffioen, het complete programmaboekje en een kort filmpje van dit evenement, dat plaatsvond op die historische zaterdag in april 2006. Voor deze extra bonus even naar beneden scrollen.

Uit de Defensiekrant van 27 april 2006:

Een geweldige laatste dag in Seedorf

“Daar komt de oude stomp aan…” Neerlands Hoop maakte er in het verleden al een nummer over. Zaterdag 22 april werden de regels voor de laatste maal gezongen door de echte oude stompen. Vele ex-dienstplichtigen en oud-beroepsmilitairen togen voor de laatste keer naar het Duitse Seedorf om vlak voor de sluiting van de legerplaats de nodige herinneringen op te halen.

Op de Duitse snelweg richting het noorden waren vrijdag voor de reünie verrassend veel Nederlandse kentekens te zien. Meer dan negenduizend mensen bezochten het Treffen, zoals dat in goed Duits heet, samen met kinderen, partners en andere belangstellenden.
Sommigen namen afscheid met een lach, anderen met een traan. En het was alsof er ‘iemand van boven’ meehuilde; de hele dag regende het onophoudelijk.
Tot grote vreugde van de bezoekers deelde de organisatie paraplu’s uit (ook als aandenken aan deze dag). Onder een dak van blauwgekleurde regenschermen zochten militairen van vroeger elkaar op bij de speciaal ingerichte trefpunten.

Hoewel de jaargangen in blokken geclusterd waren, was het voor velen niet makkelijk om tussen de duizenden bezoekers hun kameraden van vroeger te vinden. Desondanks was er genoeg te beleven en te zien op het terrein van de legerplaats. Onder het genot van originele Deutscher Kuchen konden de bezoekers de hele dag genieten van demonstraties met militaire voertuigen. Ook viel te bekijken hoe het er op een hindernisbaan van tegenwoordig aan toe gaat. Tevens was er een static show met enkele zwaargewichten, zoals de Leopard 2A6. Spectaculair was het platrijden van een autowrak door een genietank.

afb-reunie3

Op het hele terrein stonden ook oude militaire voertuigen tentoongesteld, zodat een goede vergelijking met het huidige materieel te maken was. Ook waren er wapens uitgestald. De gasten mochten zelf ook een schot wagen met het persoonlijk wapen Diemaco C7AI. Aan het einde van de middag kregen de oudgedienden – net zoals vroeger – een zogenoemde blauwe hap voorgeschoteld die bij menigeen in de smaak viel. En natuurlijk mocht de lage prijs voor het bier, evenals zo’n dertig jaar geleden, niet ontbreken. Voor zeventig eurocent vloeide het gerstenat dan ook rijkelijk.
Tussen alle demonstraties en activiteiten door waren de (sterke) verhalen over het hele terrein te horen. Vaders die hun kinderen vertelden over vroeger, maar ook kameraden die elkaar na tientallen jaren weer tegenkwamen en gebeurtenissen van toen herbeleefden. “Weet je nog toen…? En weet je nog die…?” Over oefeningen in het veld, die ene strenge commandant en de gemoedelijkheid op de kazerne. Maar ook over stapavonden in de omliggende dorpen en het daarbij gepaard gaande kattenkwaad.

Na het avondeten werd iedereen verzocht het terrein de verlaten en zich richting het podium achter de filmzaal te begeven. Daar verzorgden diverse bands een spetterend optreden. Zangeres Do werd onder luid applaus ontvangen. En omdat een ‘echte militair’ geen paraplu nodig heeft, zoals enkele aanwezigen riepen, gingen velen ondanks het slechte weer tot laat in de avond door met feestvieren, herinneringen ophalen en praten met al dan niet bekenden. Ter afsluiting van het evenement trad René Froger op. Tegen de meeste verwachtingen in werd de Amsterdamse entertainer zeer positief ontvangen.

Tot ziens…

De organisatie mag tevreden terugkijken op de festiviteiten. Hoewel vooraf enige ongerustheid bestond over het aantal slaapplaatsen bleek dit achteraf geen enkel probleem te zijn. Sporthallen en een voor de gelegenheid afgehuurde camping zaten vol. De gasten werden met pendelbussen van en naar de kazerne gebracht vanaf parkeerplaatsen in het nabijgelegen Zeven. Ook brigadegeneraal Harm de Jonge was erg te spreken over het verloop van de dag. Hij liep ongedwongen rond op het terrein en sprak met oudgedienden over het lot van de legerplaats. Want ondanks alle vrolijke activiteiten afgelopen zaterdag blijft het voor velen een droevig feit dat de poorten na 43 jaar sluiten.

Op de terugweg naar Nederland waren er naast vele gele kentekenplaten ook verscheidene aanplakposters aan de binnenkant van de autoruiten te zien, met daarop de allesomvattende tekst: ‘Seedorf Auf Wiedersehen’.

Tekst: Marieke van Bergen

Bekijk het hier…

Het fotoalbum

We hebben ca. 100 foto’s van dit evenement beschikbaar; van aanrijden tot en met het ‘open air concert’ dat het einde van deze dag markeerde. Klik hier om het album te bekijken.

Programmaboekje reünie

Een uitgebreide wegwijzer met plattegrond van de legerplaats, activiteitenoverzicht en een voorwoord van brigadegeneraal Harm de Jonge. Tevens wat algemene informatie over o.a. vervoer, veiligheid en accomodatie.

Klik op de omslag om het volledige boekje te openen. Dit document is alleen beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.

Laatste voorbereidingen…

Enkele dagen voorafgaand aan de reünie publiceerde Griffioen een uitvoerig artikel over de laatste stand van zaken. Seedorf was (bijna) klaar om de ruim 9.000 belangstellenden te verwelkomen voor een laatste bezoekje aan de kazerne…

Klik op de omslag om het volledige artikel te openen. Dit document is alleen beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.

Een korte video-impressie

Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑