Koningin Wilhelmina kazerne

Klaas Huisman besloot na een korte vakantie in 2009 nog eens terug te keren naar legerplaats Ossendrecht, waar hij in 1974 op herhaling was. Een desillusie en een kazerne in vervallen staat…

“Het is zaterdag 21 november 2009. Vandaag van stormvakantie op Walcheren terug naar Amersfoort. Kom je over de snelweg A58 langs de afslag Woensdrecht, Ossendrecht en Putte.

Gedachten gaan terug naar 1974, herhalingsoefening. Opkomst Ossendrecht. Terug in herinnering, kijken hoe het daar is? Van de snelweg af, rijden naar Ossendrecht.

Door Woensdrecht heen, richting Ossendrecht, Putte. Langs de vliegbasis. Wist geen naam meer van de kazerne, amper waar hij lag. Maar geen nood, de ANWB borden wijzen je de weg. Je vraagt je af, hoe zou het er uitzien? Over 7 kilometer dan weten we het.

Koningin Wilhelmina Kazerne, ik wist het weer… Afslag, wat een afgang. De poort was er nog, vol roest. Poortgebouw waar de wacht vroeger vertoefde, ramen ingegooid, vlaggenmast was al neergehaald, een zeer trieste boel. Geen gebouw was direct meer zichtbaar. Alles overwoekerd door onkruid en bosjes. In de verte nog tussen de bomen zichtbaar het gebouw van de opkomst, verder niets meer. Goed het is 35 jaar geleden, maar dat er zoveel veranderd? Nee, toch maar vergeten, de tijd van Seedorf, beter!”

naar top↑