…zuid, om Bremen heen

afb-lk08-01
Noorderpoort kazerne Seedorf, met daarachter de legeringsgebouwen.

“Binnen enkele maanden gaan opnieuw militaire kolonnes in het bekende kalme gangetje grenswaarts, ditmaal met bestemming Seedorf. Ook daarna zullen in het vervolg regelmatig militaire wagens in kleinere of grotere formaties heen en weer trekken over deze nieuwe route.

Vaste grenspost is Rammelbeek bij Denekamp, al bekend bij velen, die in Duitsland oefenen, in Fallingbostel of Hohne gelegerd zijn. Onmiddellijk na het passeren van de grens staan langs de weg gele bordjes met het cijfer 213, de route naar Bremen. Al direct komt men in de eerste Duitse stad Nordhorn en om de vijftien tot twintig kilometer op de ongeveer 250 kilometer lange weg naar Zeven rijdt men door steden en stadjes.

afb-lk08-02
Het Ambtsgericht en de toren van de St. Vituskirche (1148) in Zeven.

Na Nordhorn komt men achtereenvolgens door Lingen, Hasselüne, Löningen, Lastrup, Cloppenburg, Ahlhorn, Wildeshausen, waar men de weg naar Bremen verlaat om langs meer ‘provinciale’ wegen via Harpstadt, Bassum, Sijke, Emtinghausen, Thedinghausen en Achim bij Oijten zuid om Bremen heen de autobahn naar Hamburg te bereiken. Na 25 kilometer verlaat men deze alweer bij Bockel en dan komt men op de route 71, waarlangs men na 12 kilometer Zeven binnenrijdt, het stadje dichtbij kamp Seedorf, dat ook aan deze weg ligt. De route 213, ook wel E 72 (Europaweg 72), werd tien jaar geleden al druk bereden door Nederlandse wagens en tanks (Shermans), toen het Eerste Legerkorps aan de grote Nato-oefening ‘Grand Repulse’ deelnam.”

In een 2 pagina’s tellend artikel uit de Legerkoerier van januari 1963 wordt de weg als het ware geplaveid voor de grote stroom Nederlanders die vanaf september van dat jaar de legerplaats Seedorf gaat bemannen. Immers, met dit boekje opengeslagen op de passagiersstoel, kun je als chauffeur moeiteloos de weg vinden van Denekamp naar Seedorf. Een soort Tom-Tom avant la lettre dus. Gewoon de gepasseerde stadjes en dorpjes afvinken tot de plaats van bestemming is bereikt.

Wat dit verhaal zo bijzonder maakt, is dat het een van de eerste officiële publicaties betreft over de kazerne (toen nog ‘kamp’ genoemd), zelfs nog voordat het door Nederlandse militairen werd bemand. Naast de eerder aangehaalde navigatie instructies wordt de omgeving beschreven in een toeristische stijl die doet denken aan ‘ontdek je plekje’. Niet verwonderlijk dat het artikel dan ook wordt afgesloten met de woorden:

“Natuurliefhebbers en in geschiedenis geïnteresseerden kunnen in dit zo sterk door de Elbe-Weser-driehoek bepaalde gebied aan hun trekken komen.”

Titelfoto: oude spoorbrug bij Godenstedt (ter illustratie), ook niet onbelangrijk bij militair vervoer van en naar de kazerne in de beginjaren.

Bekijk het hier…

symbool-lezer Voor het volledige artikel klik hier voor pagina 1, en hier voor pagina 2 (openen in apart venster). 

Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑