Opiniepeiling 1971: viel het mee of viel het tegen?
Acht maanden na de afzwaaidatum heb ik ten behoeve van ‘De Komma’ een aantal mensen aangeschreven met de vraag: “hoe denk je achteraf over je diensttijd?” Hierop achttien (ingekorte) reacties, met de nadrukkelijke opmerking dat de meningen in de loop der jaren bijgesteld kunnen zijn…
01.11.1971: Klaas Huisman
“Ik denk positief over de dienst. De BBC, oefeningen, de Harz… Ja, Klaas zou het best nog eens over willen doen!”
01.11.1971: Gerrit Neef
“De mensenkennis die ik in dienst heb opgedaan is me ook gedeeltelijk van pas gekomen in de burgermaatschappij, zodat de dienst voor mij toch nog ergens goed voor was!”
01.11.1971: Piet Komduur
“Om kort te gaan: het viel best mee. Achteraf bekeken zijn er nog wel dingen waar je over blijft balen, maar dat doet er niet toe…”
07.11.1971: Henk Portengen
“Ik had het niet willen missen. Er waren natuurlijk ook wel vervelende dingen bij waar ik stevig van baalde, maar er stonden toch ook wel leuke dingen tegenover!”
13.11.1971: Gerrit Klarenbeek
“Achteraf heb ik er niet zo’n slechte tijd gehad. Nee, het was er natuurlijk niet altijd even leuk om te zijn, maar we moesten door de zure appel heenbijten”.
14.11.1971: Piet Hoogland
“Als ik naar die zestien maanden diensttijd terugkijk, dan heb ik toch wel erg veel plezier gehad. Je had eigenlijk je eigen leventje in de bar en wat wou je nog meer…”
16.11.1971: Jan Roerink
“Ik ben de nare dingen nu wel zo’n beetje vergeten, en de mooie dingen vergeet je nooit. Ik vond het achteraf wel leuk in Seedorf”
18.11.1971: Ton Sijmons
“Duitsland zelf is me wel meegevallen. Enkel die lange periodes van huis zijn me niet zo goed bevallen. Verder heb ik in dat jaar de pest gehad aan die stomme beroepsmilitairen met hun nóg stommere bevelen. Het was een leuke tijd, maar ik hoop het toch nooit meer mee te maken want groen staat me niet zo goed”
25.11.1971: Herman Plug
“Een nare diensttijd heb ik niet gehad, maar voor mijn plezier heb ik hem ook niet vervuld. Mijn conslusie: liever geen dan wel een diensttijd, want je gaat er financieel op achteruit”
27.11.1971: Frans van Wezel
“Ik heb veel geleerd van andere jongens, vooral wat de verdraagzaamheid van anderen betreft. Achteraf kan ik wel zeggen dat ik, op enkele puntjes na, een mooie diensttijd heb gehad”
28.11.1971: Paul Lutters
“Ik vond het persoonlijk een verloren tijd, maar ondanks dat zou ik er best een week of drie van over willen doen…”
28.11.1971: Cor Gort
“De diensttijd op zichzelf (met de jongens onder elkaar) was erg leuk. Met het kader viel ook wel te praten. Ik heb er nog steeds geen spijt van dat ik in dienst gezeten heb”
28.11.1971: Joop Strabbing
“Laat ik beginnen met te zeggen dat ik beslist niet negatief sta tegen een goed functionerend verdedigingsapparaat om het machtsevenwicht in de wereld te handhaven. Ik vraag me echter wél af of dit apparaat in zijn totaliteit wel goed functioneert…”
02.12.1971: Koos de Bree
“In het begin heb ik er wel erg tegen opgezien om naar Duitsland te moeten. Maar achteraf ben ik wel blij er geweest te zijn. Dit niet in de eerste plaats omdat we nou een kader hadden dat geweldig uitblonk, maar meer om de kameraadschap onderling en het stukje zelfstandigheid wat ik er toch wel geleerd heb”
12.12.1971: Nico Leurs
“Ik vond het een leuke tijd en zou het best nog eens over willen doen met dezelfde groep. Ik vond het tijdens oefeningen beter als op de kazerne. Voor mij was het een leuke tijd!”
14.12.1971: Es Velthuis
“Ik was en ben blij dat ik mijn diensttijd in Seedorf heb doorgebracht. Ondanks ‘plotselinge’ alarmoefeningen en wachtbeurten verliep het leven er minder gejaagd en zenuwslopend dan in de burgermaatschappij”
29.12.1971: Pleun Poot
“Ik denk nog regelmatig met plezier terug aan m’n Seedorftijd in de kazerne en op oefeningen, hoewel je daarbij toch ook de nodige baaldagen had. Ook in het dagelijkse leven is het niet altijd een pretje, zodat je achteraf blij bent dat je jezelf door zulke dagen heengewerkt hebt”
02.01.1972: Joost Rooijmans
“In deze compagnie moest men door de gewraakte discipline dingen accepteren doordat een meerdere zich iets in zijn hoofd gezet had. Is het onrechtvaardig: je hebt geen verweer. Democratisch? Zet het maar uit je hoofd. Op rapport staat alles al voor je vast met strafmaat en reden. Naar mijn mening werd (althans in onze tijd erg sterk) het dienstplichtig kader gediscrimineerd door het beroepskader.
Het positieve is eigenlijk de veel geroemde kameraadschap, en dié was er in Duitsland. Ik heb wat sfeer aangaat zelden zoiets meegemaakt. De samenhang tussen de jongens was bijzonder goed; het was gewoon een gezellige groep…”
Terug naar hoofdstuk de Komma en de Punt