Een uitgebreide lijst aan mogelijkheden…

De diversiteit aan vrijetijdsbestedingen op (of in de omgeving van) legerplaats Seedorf was destijds niet gering. Ondanks een 24/7-bezetting waren er natuurlijk ook heel wat uren ‘off duty’, die – als het even kon – nuttig besteed moesten worden. Elke avond een kruk bezet houden in de onderdeelsbar gaat immers op den duur ook vervelen. Wie moeite had zich te vermaken heeft dit dus waarschijnlijk aan zichzelf te danken gehad.

Tijdens de beginjaren lag dat wat anders. Aarzelend kwamen de eerste hobby- en sportclubjes van de grond al waren ze in aantal nog beperkt. De uitdaging lag toen nog in het organiseren van activiteiten binnen de compagnie om iedereen een beetje bezig te houden. Sportieve krachtmetingen vonden overigens wel in kazerneverband plaats, waarbij de competitiedrang om het eigen ‘wapen’ te verdedigen erg groot was. In 1968 werd daar zelfs, met de introductie van een avondvierdaagse, de lokale bevolking van Zeven en omstreken bij betrokken, al is het behalen van de vierdaagse medaille meer een persoonlijke overwinning.

De Piper Cherokee van legerplaats Seedorf (foto uit de collectie van Ed IJdema).

Ook nieuw dat jaar was de oprichting van een zweefvliegclub, en wie geen zin had in knutselen of zich in het zweet werken bij lichamelijke inspanningen kon altijd nog een kaartje leggen of een partijtje biljart spelen in een van de militaire tehuizen. Ontspanning is een behoefte die voor iedereen een persoonlijke invulling heeft, en ook studeren hoort daarbij. Die gelegenheid werd geboden aan degenen die goed voorbereid hun rentree in de burgermaatschappij wilden maken.


Even ‘stoom afblazen’ in de sporthal (foto: Defensie).

Naarmate de jaren verstreken groeide het aantal verenigingen, sport- en hobbyclubs gestaag mee, en ongetwijfeld zijn er in die tijd diverse gidsen verschenen waarin ze allemaal waren gerangschikt om het aanbod overzichtelijk te maken. Eén van die boekjes is nu toegevoegd aan de Legerkiosk. Het jaar van herkomst wordt niet aangegeven, maar zal waarschijnlijk in de jaren ’90 gezocht moeten worden. Door het voorwoord af te drukken op een foto-achtergrond (pagina 2) is deze wat moeilijk te lezen, daarom onderstaand de complete tekst:

“Dit boekje is bestemd voor het personeel dat geplaatst is bij de eenheden van 41 Lichte brigade in Seedorf, en hun eventuele gezinsleden. Voor de meesten is zo’n plaatsing in Duitsland nogal ver van huis. Dit betekent echter niet dat je je op deze legerplaats niet thuis zou kunnen voelen. Er is genoeg te beleven op en rondom de kazerne. Dit boekje is speciaal bedoeld om je daar zo snel mogelijk mee vertrouwd te maken. Zo kun je samen met je collega’s op een nuttige en leuke manier je vrije tijd besteden. De clubs en verenigingen die er zijn staan altijd voor je open, dus loop er gewoon eens binnen. Misschien vind je er een hele nieuwe hobby of sport waar je voorheen nooit aan gedacht zou hebben. En daarbij komt dan nog dat het je nauwelijks iets kost in vergelijking met Nederland.
Let wel: de informatie in dit boekje is aan veranderingen onderhevig. Daarom kunnen aan dit boekje geen aanspraken worden ontleend.”

Bekijk het hier…

symbool-lezerKlik op dit symbool voor de originele publicatie als web-presentatie.
Wacht, terwijl de pagina’s worden geladen…

symbool-PDFKlik op dit symbool voor het openen van deze uitgave. Dit document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.

Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑