Item #332

TXT-MEDIUM

Reünie Seedorf

LK33-txt02SEEDORF – “Daar komt de oude stomp aan…” Neerlands Hoop maakte er in het verleden al een nummer over. Zaterdag 22 april werden de regels voor de laatste maal gezongen door de echte oude stompen. Vele ex-dienstplichtigen en oud-beroepsmilitairen togen voor de laatste keer naar het Duitse Seedorf om vlak voor de sluiting van de legerplaats de nodige herinneringen op te halen.

Op de Duitse snelweg richting het noorden waren vrijdag voor de reünie verrassend veel Nederlandse kentekens te zien. Meer dan negenduizend mensen bezochten het Treffen, zoals dat in goed Duits heet, samen met kinderen, partners en andere belangstellenden. Sommigen namen afscheid met een lach, anderen met een traan. En het was alsof er ‘iemand’ van ‘boven’ meehuilde; de hele dag regende het onophoudelijk.
Tot grote vreugde van de bezoekers deelde de organisatie paraplu’s uit (Ook als aandenken aan deze dag). Onder een dak van blauwgekleurde regenschermen zochten militairen van vroeger elkaar op bij de speciaal ingerichte trefpunten.

Hoewel de jaargangen in blokken geclusterd waren, was het voor velen niet makkelijk om tussen de duizenden bezoekers hun kameraden van vroeger te vinden.
Desondanks was er genoeg te beleven en te zien op het terrein van de legerplaats. Onder het genot van originele Deutscher Kuchen konden de bezoekers de hele dag genieten van demonstraties met militaire voertuigen. Kinderen mochten zelf deelnemen aan een actie van een ME-peloton van de Koninklijke Marechaussee. Ook viel te bekijken hoe het er op een hindernisbaan tegenwoordig aan toe gaat. Tevens was er een static show met enkele zwaargewichten, zoals de Leopard 2A6. Spectaculair was het platrijden van een autowrak door een genietank. Op het hele terrein stonden ook oude militaire voertuigen tentoongesteld, zodat een goede vergelijking met het huidige materieel te maken was. Ook waren er wapens uitgestald. De gasten mochten zelf ook een schot wagen met het persoonlijk wapen Diemaco C7A1. Aan het einde van de middag kregen de oudgedienden -net zoals vroeger – een zogenoemde blauwe hap voorgeschoteld die bij menigeen in de smaak viel. En natuurlijk mocht ook de lage prijs voor het bier, evenals zo’n dertig jaar geleden, niet ontbreken. Voor zeventig eurocent vloeide het gerstenat dan ook rijkelijk.

Tussen alle demonstraties en activiteiten door waren de (sterke) verhalen over het hele terrein te horen. Vaders die hun kinderen vertelden over vroeger, maar ook kameraden die elkaar na tientallen jaren weer tegenkwamen en gebeurtenissen van toen herbeleefden. “Weet je nog toen…? En weet je nog die…?” Over oefeningen in het veld, die ene strenge commandant en de gemoedelijkheid op de kazerne. Maar ook over stapavonden in de omliggende dorpen en het daarbij gepaard gaande kattekwaad.
Na het avondeten werd iedereen verzocht het terrein te verlaten en zich richting het podium achter de filmzaal te begeven. Daar verzorgden diverse bands een spetterend optreden. Zangeres Do werd onder luid applaus ontvangen. En omdat een ‘echte militair’ geen paraplu nodig heeft, zoals enkele aanwezigen riepen, gingen velen ondanks de het slechte weer tot laat in de avond door met feestvieren, herinneringen ophalend en praten met al dan niet bekenden. Ter afsluiting van het evenement trad René Froger op. Tegen de meeste verwachtingen in werd de Amsterdamse entertainer zeer positief ontvangen.

TOT ZIENS
De organisatie van de reünie mag tevreden terug kijken op de festiviteiten. Hoewel vooraf enige ongerustheid bestond over het aantal slaapplaatsen bleek dit achteraf geen enkel probleem te zijn. Sporthallen en een voor de gelegenheid afgehuurde camping zaten vol. De gasten werden met pendelbussen van en naar de kazerne gebracht vanaf parkeerplaatsen in het nabijgelegen Zeven. Ook brigadegeneraal Harm de Jonge was erg te spreken over het verloop van de dag. Hij liep ongedwongen rond op het terrein en sprak met oudgedienden over het lot van de legerplaats. Want ondanks alle vrolijke activiteiten afgelopen zaterdag blijft het voor velen een droevig feit dat de poorten na 43 jaar sluiten. Op de terugweg naar Nederland waren naast vele gele kentekenplaten ook verscheidene aanplakposters aan de binnenkant van de autoruiten te zien, met daarop de allesomvattende tekst: Seedorf, auf wiedersehen.

Tekst: Marieke van Bergen
Defensiekrant 27 april 2006

naar het hoofdartikel