…en de sportieve wandel evenementen

Januari/februari

Aan de hand van door mij bewaarde aantekeningen (kopieën van processen verbaal die ik heb gemaakt) volgt een selectie van enkele zaken die ik in deze periode heb afgehandeld bij de recherchegroep van de Brigade Seedorf:

 1. Onderzoek betreffende leeg laten lopen van 22 autobanden, samen met joyriding en schieten met een UZI zonder noodzaak;
 2. Niet opvolgen dienstopdracht, ‘weigering schoonmaken keuken’;
 3. Aanrijding door gladheid;
 4. 2x onderzoek ongeoorloofde afwezigheid van het onderdeel;
 5. Diefstal damestasje in de Roxi-bar in Zeven enz. enz.

Maart tot en met december 1970

Enkele van mijn activiteiten waarvan ik aantekeningen heb gemaakt:

 • Aanrijding in de Harz;
 • Vernieling 2 militaire voertuigen;
 • Verkeerscontrole met diverse gebreken aan personenauto’s;
 • Aanrijding met vlaggenmast op de legerplaats;
 • Afstandsverklaring personenauto;
 • Dronken en op wacht in slaap vallen, de onderbenen staken nog uit het wachthuisje;
 • Meerdere diefstallen van geld op een legeringskamers;
 • Afhandeling drank en auto rijden in NL op verzoek gemeente politie;
 • Het moedwillig laten omslaan van een Munga jeep;
 • Aanrijdingen in Seedorf, Bussem, Rotenburg, Seedorf bij het HMT, Seedorf B-71, Rotenburg, Stotel bij Bremerhaven, aanrijding met telefoonpaal bij de schietbaan en nog een aantal;
 • Vermissing mitrailleur .50;
 • Ontvreemding van het tafelzilver uit de officiersmess. Tijdens het onderzoek werd het tafelzilver weer teruggebracht. Alle officieren die op de legerplaats Seedorf geplaatst werden waren verplicht een bijdrage te leveren aan het tafelzilver. Ook dienstplichtige kornetten en vaandrigs waren verplicht een  bijdrage te leveren.

Sporten

25-28 mei: Avondvierdaagse in Zeven

Onze eerste gezamenlijke avondvierdaagse in Zeven.

Er liep ook een deel van het peloton dienstplichtigen van 41 Marechaussee-eskadron  mee. Zij wonnen de 1e of 2e prijs. Dit was een wandel 2 daagse in Viborg, Denemarken van 2x 45 km. Ook een peloton van de Stafcompagnie 41 Pantserbrigade had een prijs gewonnen. Ik werd aangewezen om de groep dienstplichtigen van de KMar te leiden. Wmr I Piet Sikkens ging mee als verzorger. Om 2x 45 km te wandelen was nog wel wat training vereist. Elke week trainden wij een dag in de omgeving van de legerplaats Seedorf. De verzorging onderweg was prima. Vanuit keuken Noord kregen wij van alles voor onderweg, drinken, fruit en yoghurt. De 1 tonner van de KMar zorgde voor het vervoer van deze spullen naar onze rustplaatsen. Regelmatig was dat ook een Gaststatte!

27 en 28 juni: 2 daagse in Viborg Denemarken

Met een bus vertrokken wij van Seedorf naar Viborg samen met de wandelaars van de stcie 41 Pabrig. Wij sliepen in een barak op de Prinses Livregiment kazerne in Viborg. In 1970 werd deze wandeltocht voor de 2e maal georganiseerd.

Helaas weet ik alle namen van de deelnemers niet meer! Wel herken ik Mar II Cruijff die bijgetekend had en Freek Meijer.

Onderstaand een foto-impressie van deze wandeltocht in Viborg. Navigeer met de pijlen > of < om de gehele collectie te bekijken.

Van 28-8 t/m 2-9: 2 daagse wandeling in Steinkjer Noorwegen

De wandeltocht in Viborg was de groep zo goed bevallen dat wij een verzoek bij onze commandant indienden om de 2 daagse in Steinkjer Noorwegen te mogen wandelen. 40 en 35 km per dag. Dit werd toegestaan. Wij gingen nu met eigen vervoer. De overtocht van Frederikshaven naar Oslo vice versa werd gesponsord door de WZZ. Eten voor onderweg kregen wij o.a. uit de volkstuin van wmr I Sake Tijsma (worteltjes, boontjes en aardappelen). Onderweg in Noorwegen konden wij wild kamperen.

Onderweg…

In Steinkjer sliepen wij in Noorse legertenten behalve Tiny en ik. En ook dienstplichtig Marechaussee Van Raid en zijn vriendin die ook een eigen tent hadden.

Tiny ging mee als verzorgster. Natuurlijk werd er vooraf behoorlijk getraind. Om 05.00 uur startten wij meestal vanaf de legerplaats. De dag daarvoor verkende ik met Tiny een route opbouwend van 25 km naar 40 km. Af en toe was ons huis in Selsingen een rustpost.

De verzorging door de Noren was prima geregeld. De eerste dag was zeer pittig. Hoog in de bergen was een pad. Liep je naast het pad dan zakte je vaak tot over je knieën in de modder. Onze commandant was Wmr I Piet Sikkens, in tegenstelling tot Viborg wilde hij nu graag meelopen. Hij had niet alle trainingsmarsen meegelopen. Hij zakte regelmatig in de modder omdat hij naast de groep bleef lopen. Na 25 km stopte Piet. Ik mocht het overnemen tot de eindstreep.

Gelukkig werden wij niet door de Noorse Douane gecontroleerd. Wij hadden meer drank bij ons dan was toegestaan…

Onderstaand een foto-impressie van de wandeltocht in Steinkjer. Navigeer met de pijlen > of < om de gehele collectie te bekijken.

Naar het volgende deel: Het beroepsleven: 1971


naar top↑