Kok/chauffeur 41 Herstel Compagnie, li. 82/5

“Ik heb er een prachtige tijd gehad”; zo’n beetje de meest gebruikte reactie onder oud-Seedorf gedienden die, vooral naarmate ze ouder worden, geneigd zijn hun diensttijd wat mooier in te kleuren dan deze in werkelijkheid is geweest. Immers, de hoogtepunten leven voort in onze herinnering, terwijl we ons geheugen hebben getraind om tegenslagen/baalmomenten te blokkeren, of op zijn minst naar de achtergrond te verdringen…

Wat echter nóóit wordt vergeten is de kameraadschap die – zo lijkt het – nergens zo sterk werd ervaren als op legerplaats Seedorf. Dat is zéker ook de mening van Ronald van Scheijndel, die daar tussen december 1982 en oktober 1983 gelegerd was als kok/chauffeur bij 41 Herstel Compagnie.
In die eerste hoedanigheid werkte hij in een van de drie manschappenkeukens, de slagerij, en de laatste maanden van zijn militaire loopbaan rondde hij af als kok voor de officiersmess. Tussen de bedrijven door verzorgde hij samen met collega’s ook maaltijden voor soldaten op oefening in Duitsland en bood zelfs enkele keren ondersteuning aan het Amerikaanse legerkorps in de BRD.

Onderstaand 18 opnamen uit het plakboek van Ronald. Niet alle plaatjes verdienen het predicaat ‘topfoto’, al was het maar omdat het hier en daar fout ging met het inregelen van de juiste scherpstelling. Maar wat belangrijker is, de beeldkwaliteit doet weinig afbreuk aan het materiaal, omdat een en ander nu eenmaal bijdraagt aan een ervaring die hij voor geen goud had willen missen!

Wil je rechtstreeks contact opnemen met Ronald, mail dan naar ronald.scheijndel@ziggo.nl