41 Genie Bataljon B. Compagnie, li. 65/5

De onvrijwillige carrière als militair ving voor Rinus aan op maandag 4 oktober 1965, toen hij zich moest melden bij de Lunettenkazerne in Vught. Na een paar maanden werd hij overgeplaatst naar de Tilburgse Koning Willem II kazerne voor het volgen van een YA314 rijopleiding, waarna de training werd afgerond op de Pontonnierskazerne in Keizersveer. Een rondje Brabant voor deze rekruut uit Leiderdorp, om hem helemaal klaar te stomen voor het échte werk op de legerplaats Seedorf.

Daar heeft hij uiteindelijk als WEP chauffeur (een YA314 was voor hem niet beschikbaar) met goed gevolg de rest van zijn dienstplicht vervuld. Toen op 9 maart 1967 eindelijk de afzwaaidatum aanbrak, had Defensie nog een kleine spoiler voor de manschappen in petto. Niet meteen naar huis, zoals je na ruim 17 maanden legerdienst mag verwachten, maar eerst nog even met z’n allen naar het mobilisatiecomplex Loenen (Gd). Een kennismakingsbezoek, want dit was de meldplaats ingeval het met de Koude Oorlog uit de hand zou lopen. De families moesten die dag dus iets langer wachten op de thuiskomst van hun pupillen…

In 1978 keerde Rinus als burgerambtenaar nog even terug naar de kazerne, om er voor twee maanden als monteur/constructiebankwerker te werken. Dat was bij de 502 Herstelcompagnie in Alphen aan den Rijn. Maar dat beviel hem niet zo goed, waardoor hij ontslag nam en terugkeerde naar zijn oude werkgever waar hij weer met open armen werd ontvangen.


naar top↑