103 Verkenningsbataljon, diverse functies vanaf 1978

Opperwachtmeester Haans is niet bepaald de man die gebaande paden bewandeld, en deze eigenschap was al duidelijk tijdens zijn militaire loopbaan, zo’n 40 jaar geleden, toen daaraan de kwalificatie “het Haans effect” werd gekoppeld.
Zowel vriend als vijand (hij wordt beschreven als ‘lekker bot, grof maar met een vleugje humor’) waren het over eens dat de ‘opper’ naast zijn opmerkelijke karakter ook over de nodige eigenaardigheden beschikte. En toch, tussen de regels door lees je dat de besnorde OWI (opperwachtmeester instructeur) door de leden van zijn eskadron op handen werd gedragen.

Binnen het 103 Verkenningsbataljon heeft Pedro Haans een indrukwekkende staat van dienst:

 • 1978-1983: Alfa Eskadron
  – Alfa verkenner (eerste verkenner)
  – OPC (opvolgend pelotons commandant), 10 vtgn:
  * 5x M113 C&V verkennings vtg
  * 2x Leopard1 tank
  * 1x M113A1 tirailleur vtg (cavalerie infanteristen)
  * 1x M106 mortier
  * 1x M113A1 radar vtg
  – PC (pelotons commandant), 6 tanks Leopard1
  – OPC Boeselager, NATO verkenningswedstrijd
 • 1986-1988: Bravo Eskadron
  Eskadrons Opperwachtmeester
 • 1988-1990: SSV Eskadron
  Opperwachtmeester Sectie 3 (operatiën/opleiding)
Klik op de omslag om het boekje ‘Het Haans effect’ (PDF) te openen of te downloaden.

Gevraagd naar zijn Spaanse  voornaam laat hij weten: “Ik heet eigenlijk Petrus, maar ze noemen mij Peter/Petrus/Peet/Peer/Pepe of Pedro. Binnen Defensie kennen ze mij alleen maar als Pedro. Ik zat in 1978 bij het Alfa Eskadron 103, als Alfa verkenner met als voertuignaam Avranches (moest van de traditieraad allemaal met een A beginnen).
Toen ik PC Leopard (6 Leo’s) werd, mochten we ook een eigen naam verzinnen en op de tank sjabloneren. Op de loop stond Panzer Voran, moest er meteen af (40-45); aan de rechterzijde stond ‘Pedro Uno Haans’ (Peer den eerste) en de bijnamen van de bemanning.
Hij besluit: “Het gevoel is er dat we, lees dienstplichtigen en beroeps, veertig jaar de vrede in Europa bewaard hebben.”
Was getekend, Adjudant bd Pedro Haans.
Nou Pedro, ik kan je verklappen dat dit niet alleen een gevoel, maar zelfs een feit is! Althans, we hebben daar in grote mate aan bijgedragen.

Je kunt onderstaand fotoalbum openen door op een van de plaatjes te klikken. Navigeren doe je met de pijlen op je toetsenbord, afsluiten met Esc.

naar top↑