103 Verkenningsbataljon A-Eskadron, li. 67/2

Vraag Martin Elsman naar herinneringen aan zijn diensttijd, en het resultaat is dat hij slechts één ervaring met ons deelt. Maar dat is dan ook gelijk een heel traumatische, en het is goed voor te stellen dat deze gebeurtenis ruim 50 jaar later nog steeds in zijn geheugen staat gegrift alsof e.e.a. onlangs heeft plaatsgevonden…

“Een ernstig geval dat je niet vergeet, zeker als er bij bent geweest”

Tijdens een veldoefening in mei 1968 vond er een tragisch ongeval plaats met een AMX tank, waarbij zijn collega van het 103 Verkenningsbataljon, Fons van Meelen, om het leven kwam. Naar aanleiding van een oproep van zijn zus Beppie “wij hebben nu nog steeds vragen over dit ongeluk” in ons gastenboek (25 april 2013), kwamen al snel de eerste reacties. Zo ook van Gerard Hergaarden die schreef: “Voor zover ik weet is het gebeurd tijdens het draaien van de geschutskoepel. Door een niet goed werkende/kapotte vergrendeling van het bestuurdersluik werd deze dicht gedrukt met fatale gevolgen”, een lezing die later nog eens bevestigd werd door Henny Veenvliet.

Ook Martin mengde zich destijds in deze discussie: “Ja dat is een ernstig geval dat je niet vergeet, zeker als er bij bent geweest.” Hij voegde er ook nog aan toe dat hij de begrafenis van Fons heeft bijgewoond, “met de ‘lelijke Eend’ van Seedorf naar Vlissingen.”
Het meest schrijnende aan het verhaal is wel dat dit drama voorkomen had kunnen worden als de commandant alert was geweest…

Onderstaand de fotocollectie van Martin, helaas niet van al te beste kwaliteit, maar wel voorzien van duidelijke omschrijvingen. Klik op een plaatje om het album te openen.

naar top↑