41 Genie Bataljon, Ssv-Cie., 2e peloton MU, li. 70/6

Hoewel tegenwoordig bij de meeste (zo niet alle) Nederlandse legerplaatsen bij de toegangspoort het waarschuwingsbord ‘verboden te fotograferen’ is aangebracht, waren die regels voor een groot deel van de vorige eeuw nog niet van kracht. Gelukkig maar, want dat verschaft ons een inkijkje op het kazerneleven tijdens de hoogtijdagen van de Koninklijke Landmacht; toen nog op volle sterkte, om – indien nodig – verzet te bieden aan de dreiging vanuit het oosten, beter bekend onder de noemer “Koude Oorlog”.

Binnen dat tijdvak werd ook Jan van Halder opgeroepen om als dienstplichtig militair (lichting 70/6) hieraan zijn steentje bij te dragen. En wat bij zijn fotocollectie al meteen opvalt: het zijn vooral ondersteunende functies bij lokale projecten waarvoor het 41 GnBat werd ingezet en daarbij een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten bij hun gastland.

Maar naast tomeloze inzet van de manschappen om waar dan ook de lokale gemeenschap te ondersteunen met kennis en vaardigheid, mogen in dit geval de momenten van ‘rest and recreation’ beslist niet vergeten worden. In het album van Jan zien we o.a. foto’s van de Zevener Vier Abend Märsche 1971, een bezoek aan de VW fabrieken in Wolfsburg en de voorbereidingen van een unieke kerstviering (waarbij het kindeke Jezus uiteindelijk als volwassen persoon in de kribbe belandt).

Daarna de afbouw van de dienstplicht, van minus tien dagen totdat terugkeer in de burgermaatschappij weer een feit is.

Onderaan deze pagina vind je een aantal namen van Jan’s compagniegenoten.
Klik op een foto om het album te openen…


Enkele dienstmaten van Jan van Halder

Dienstplichtig soldaat: John Akkermans, Kees van Meerten, Miel van Creij, Jan Kunst, Henk Aerts, Pinkaerts, Kees van Gennip, Aart Witvliet, Meeuwes Schuurman, Leo Wexks, Piet Moeyes, Wilhem Boer, Simon van Veen, Jos Heidanus, Van Dellen, Roel Pruntel, John Mandjes, Thies Mulder, De Weduwe, Kees Pieters en Broos.
Technisch Specialist (TS’ers): Jan Veldman, Toon Smots, Wilhelm Pagie, Frans Klinkenberg, Jan Jansen, John Mulkes, Henk Dijkstra, Giel Mooy, Kees Dorstman, Deef Muis, Gerrit Vos, Piet Balen, Dirk Adolfs, Reindaard Kadijk, Ben Akkermans, Gerats en Bob Hofman.
Kader: Tlt Steef Pennings, sgt 1 Beijker, sgt 1 Piet de Bie.

Wil je corresponderen met Jan van Halder, dan kan dit via v.halder@planet.nl

naar top↑