41 Genie Bataljon Ststvz. Compagnie, li. 77/1

Frans Stokkel was al op zeer jonge leeftijd op zoek naar avontuur. Dat vond hij kennelijk niet in zijn woonplaats Leiden, waardoor hij al als 16-jarige solliciteerde op een baan bij de Marine.
De wereld lag aan zijn voeten, maar omdat hij een vriendin had bleek dat offer toch nét iets te groot. Niet lang daarna nam hij afscheid van dit onderdeel, in de veronderstelling dat hij hiermee had voldaan aan zijn burgerplicht om defensie te dienen.

De ontnuchtering kwam toen hij op zijn 18e jaar een keuringsoproep kreeg van de Landmacht. Er was niet aan te ontkomen. Lichamelijk en geestelijk kerngezond verklaard, moest hij op afzienbare tijd zijn militaire dienst gaan vervullen. Daarbij koos hij vrijwillig voor plaatsing in Seedorf, waar hij medio 1977 werd ingedeeld bij de Stafstaf verzorgingscompagnie van het 41 Genie Bataljon.

Toch een beetje door jeugdige adrenaline gedreven, ontbrak in Seedorf de ‘actie’ die hij zich hierbij had voorgesteld. Hij overwoog zelfs zich aan te sluiten bij het Vreemdelingenlegioen, maar dat stuitte op hevig verzet van zijn vader.

Dat nam niet weg, dat hij zich daarna voor tal van vrijwilligersoefeningen aanmeldde, want het gematigde kazerneleven en de bezoekjes aan Mutti Müller, Ta Tüff, La Cave en al die andere kroegen was hij meer dan zat! ‘Born for action’, was in het DNA van Frans verankerd, en toegegeven, hij heeft dit ook kunnen waarmaken!

Na zijn diensttijd heeft Frans nog een carrière gekend als beroepsmilitair (met o.a. uitzending naar Bosnië, Kroatië en Kosovo), maar na een paar jaar hield hij dat toch voor gezien. Hij kon er zijn ‘ei’ niet kwijt, het was allemaal te laks, en paste geheel niet bij zijn toekomstperspectief.

Dat vond hij uiteindelijk in Amerika waar hij zich uiteindelijk vestigde. Nu succesvol als afgestudeerd ontwerp- en bouwadviseur voor themaparken zoals o.a. Ferrari World, Warner Bross. Bottrop en Six flags Holland. Momenteel werkt hij aan de hoogste rollercoaster ter wereld: de Poler Coaster in Orlando.

En ‘just for fun’ studeerde hij ook voor piloot en is daarom nog regelmatig op grote hoogte te vinden.

In zijn nieuwe vaderland wordt Frans uitgesproken als ‘Frens’, maar zo wil je natuurlijk niet genoemd worden. Daarom gaat hij tegenwoordig door het leven als Francis. Met een benijdenswaardige carrière in de burgermaatschappij, bestaan er nog steeds connecties met militaire achtergrond, zoals het Korps Mariniers, de United States Marine Corps, Civil Airpatrol (US Airforce) en de United States Coast Guard. Zijn diensttijd in Seedorf heeft hem misschien niet gebracht wat hij er aanvankelijk van verwachtte, maar Francis geeft eerlijk toe dat deze periode toch in belangrijke mate heeft bijgedragen aan zijn persoonlijke vorming.

naar top↑