41 Pantserbrigade, li. 62/5

26 september 1963 staat officieel te boek als startdatum waarop Nederlandse militairen gebruik namen van Kamp Seedorf. Dat ging destijds gepaard met het nodige ceremonieel, hetgeen zelfs journaalbeelden opleverde. Een lange colonne legervoertuigen passeerde op die dag de grens bij Schoonebeek en werd muzikaal uitgeleide gedaan door het fanfarekorps der Limburgse Jagers.

Maar reeds op 15 mei 1963 werd de vaste kampstaf Seedorf paraat gesteld, en vanaf de zomer arriveerden de eerste eenheden die vrijwel allen behoorden tot 41 Pantserbrigade van 4 Divisie die tot nu toe in Hohne was gestationeerd. Een groot deel van de bezetting zag zich na de herindeling genoodzaakt hun activiteiten in Seedorf voort te zetten.

Dienstplichtig sergeant Rudo den Hartog (Staf stafcompagnie) was een van hen. Met enige heimwee blikt hij in zijn verhalen terug op de tijd die hij in Hohne (mei – augustus ’63) heeft doorgebracht, maar ook de periode Seedorf (september ’63 – juli ’64) is hem, na enige gewenning, bijzonder goed bevallen.

Deze pagina beperkt zich evenwel tot de foto’s, die Rudo’s legercarrière illustreren. Voor de uitgebreide verslagen – van oliebol tot ouwe stomp – even klikken op onderstaande link (pagina opent in apart venster).

Er bestaat geen overtreffende trap voor ‘super ouwe Nato stomp’ (of ‘joekel’ zoals hij het zelf kwalificeert), maar besef wel dat we hier met een ervaringsdeskundige te maken hebben van het allereerste uur. Is buitengewoon super ouwe Nato stomp wellicht een optie?

Geniet van de foto’s en de verhalen. Open de collectie door op een willekeurige foto te klikken, en blader door het album d.m.v. de pijlen op het scherm of toetsenbord.

Hier vind je alle verhalen die Rudo den Hartog schreef over het verloop van zijn diensttijd.naar top↑