Interessant fotomateriaal uit de jaren ’80

Een uitgave als ‘Herinneringen aan een diensttijd’ (1981) wordt pas echt interessant als er jaren zijn verstreken vanaf het moment dat het verschijnt. Een dienstplichtig militair in de eindspurt van het soldatenbestaan zit niet bepaald te wachten op een souvenir uit zijn legertijd; die heeft heel andere interesses dan het bladeren door een papieren aandenken uit een periode die hij snel achter zich wil laten.

Zou dat zijn meegewogen door initiatiefnemer Jac. C. Frerichs, toen hij in 1981 het plan bedacht om een boekje samen te stellen met foto’s en informatie over de kazerne? Er wordt in de covertekst geschreven dat het op veler verzoek tot stand is gekomen, en het zou te makkelijk zijn om daar ruim 30 jaar later nog vraagtekens bij te zetten. Doen we dan ook niet.
Wat ongetwijfeld wel heeft gespeeld bij Frerichs (voorlichter bij de 41 Pabrig én Griffioen redacteur) is de gedachte: “Vast leuk voor later”. En àls dat zo zou zijn heeft hij daarin volkomen gelijk gekregen, want ‘Herinneringen aan een diensttijd’ is een van de meest waardevolle werkjes die in de Legerkiosk zijn opgenomen.

Het is terugblikken op een jaartje Seedorf in het frame van 1981, waarin zo’n beetje het startschot werd gegeven voor de grote renovatie van de legeringsgebouwen. In min of meer chronologische volgorde zien we de diensttijd weer aan ons voorbijtrekken, natuurlijk wel voorafgegaan door een stukje historie over de 41 Pantserbrigade. De schrijver heeft met ruim 100 foto’s een zo compleet mogelijk beeld van de kazerne en omgeving vastgelegd. De onderschriften en redactionele teksten vullen de gaatjes in onze herinnering.

afb-lk2001
De muziekwinkel in het WZZ gebouw

Op wacht? Op oefening? Stappen in Zeven, Bremervörde of andere omliggende plaatsen? De nieuwste spulletjes scoren in een van de WZZ-shops of een bezoekje aan de filmzaal? Je vrije tijd doorbrengen in een van de militaire tehuizen, de hobbyclubs, de sportverenigingen of gewoon de onderdeelsbar? Het is allemaal terug te vinden in dat boekje waarvan je destijds misschien dacht: “Mwah… wat moet ik er mee?!” Reken maar dat die mening wordt bijgesteld na een (hernieuwde) kennismaking. Hernieuwde ‘tussen haakjes’, want deze uitgave werd in beperkte oplage uitgebracht (enkele duizenden exemplaren wellicht), dus voor de meesten van ons is het de eerste keer dat we het onder ogen krijgen.

Voor alle Seedorf lichtingen tussen 1963 en 2006 een absolute must, want het schetst een beeld dat ons geheel of gedeeltelijk nog helder voor de geest staat en, sentimenteel als we zijn, best wel een beetje missen. Toch?

NB: enkele pagina’s zijn aangepast om het leescomfort op je scherm te verhogen.


Bekijk het hier…

symbool-lezerKlik op dit symbool voor de originele publicatie als web-presentatie.
Wacht, terwijl de pagina’s worden geladen…

symbool-PDFKlik op dit symbool voor het openen van deze uitgave. Dit document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.


Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑