Legerplaats Seedorf viert 40-jarig bestaan

Ik hoef niemand hier uit te leggen wat een griffioen is. Zowel de beeltenis als het woord zijn voor altijd verankerd in het geheugen van de vele tienduizenden (oud-)militairen met een Seedorf, Hohne of Langemannshof verleden. Ooit gekozen als ‘logo’ voor de 41 Brigade, maar mogelijk nóg bekender als naamgever voor het populaire weekblad dat op deze legerplaatsen werd verspreid.

Zelf heb ik ooit een deel van de jaargang 1970/1971 verzameld als tastbare herinnering aan mijn diensttijd, samen met nog wat andere memorabilia zoals een compagnie herdenkingstegel en een originele Seedorf/Hohne asbak. De laatsten zijn nog zichtbaar in mijn woning aanwezig, maar de stapel Griffioens belandde na verloop van tijd bij het oud papier. Daar heb ik achteraf wel een beetje spijt van…

Maar dankzij de medewerking van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis kunnen we nu delen of zelfs complete uitgaven van dit brigadeblad opnieuw onder de aandacht brengen. Bij de selectie wordt vooralsnog gekozen voor uitzonderlijke publicaties, zoals eerder de special over het 30-jarig jubileum van kazerne Seedorf en het allerlaatste nummer van Griffioen, die je beide van cover tot cover kunt lezen in onze Legerkiosk. Zeg maar, de collectors-items.

Daar is nu een nieuwe editie aan toegevoegd. Oorspronkelijk uitgebracht in augustus 2003, kort na de officiële bekendmaking dat de legerplaats Seedorf binnen afzienbare tijd zou worden opgeheven. Het laat zich raden dat dit besluit enorme gevolgen zou hebben voor defensiepersoneel, hun gezinnen, de burgerij en de ondernemers van Zeven en verre omstreken. Het zorgde tevens voor een anticlimax, omdat juist in die maanden volop plannen werden gesmeed om de 40-jarige aanwezigheid van NL militairen in Seedorf in combinatie met de Duits-Nederlandse week uitbundig te vieren, nu gesterkt met het vermoeden dat dit wel eens het allerlaatste lustrumfeestje kon gaan worden. Dan kost het ontzettend veel moeite om zo’n project gemotiveerd af te ronden.

Maar dat is uiteindelijk wel gelukt. Op 25 augustus van dat jaar verscheen nummer 17 uit jaargang 35 van Griffioen, met daarin de gebruikelijke ‘kroniek’ (het tijdvak 1963-2003 in woord en beeld) en het programmaoverzicht van de Deutsch-Niederländische Woche. In afwijking van een vaste gewoonte, deze keer geen inzet van extra pagina’s waarop wordt ingegaan op de oorzaak waarom Nederlandse militairen sinds de jaren ’60 naar Duitsland werden uitgezonden. Met de eindstreep in zicht had dit immers geen zin meer…

Bekijk het hier…

symbool-lezerKlik op dit symbool voor de originele publicatie als web-presentatie.
Wacht, terwijl de pagina’s worden geladen…

symbool-PDFKlik op dit symbool voor het openen van deze uitgave. Dit document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.

Ook aanbevolen:

Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑