Hoe gaat het nu met Frans?

Over mijn jeugd kan ik kort zijn. Ik ben na de lagere school naar de LTS gegaan in Middelharnis. Ik ging elke dag met de fiets en dat was heen en weer 20 km vanuit Oude-Tonge waar ik ben geboren en tot mijn veertigste jaar heb gewoond. Na de LTS ben ik naar de MTS in Rotterdam gegaan. Ik heb toen 3 jaar op kamers gewoond, want met het openbaar vervoer was het in die tijd een heel gedoe om elke dag heen en weer te reizen van Oude-Tonge naar Rotterdam.

Na het derde jaar op de MTS moest je stage gaan lopen in een bedrijf. Bij mijn laatste stage kwam ik bij Helvoet B.V. terecht in Hellevoetsluis. Daar kon ik blijven werken tot dat ik in dienst moest. Na mijn diensttijd ben ik weer teruggegaan naar dit bedrijf. Mijn toenmalige chef had gevraagd, voordat ik mijn militaire dienstplicht ging vervullen, of ik na mijn diensttijd contact op wilde nemen, om te kijken of ze werk voor me hadden. Ik ben daar ben daar toen op ingegaan en als bankwerker begonnen op de afdeling mechanisatie. In de avonduren heb ik een schriftelijke cursus construeren gevolgd bij PBNA.

In 1976 kwam er op de afdeling mechanisatie een baan vrij als tekenaar constructeur. Ik heb gesolliciteerd en werd aangenomen. In 1982 werd ik gevraagd om tekenaar constructeur te worden op de afdeling matrijzen. Dit heb ik geaccepteerd en dit werk heb ik gedaan tot 15 september 2009. In deze periode van 1982 tot 2009 zijn we als bedrijf overgestapt van handmatig tekenen naar het tekenen met de computer. Eerst in 2-D en vanaf 1996 in driedimensionaal. Ik heb dus deze ontwikkelingen allemaal meegemaakt. In totaal heb ik 41 jaar bij deze firma gewerkt. Op 3 april 2009 werd me verteld dat er door reorganisatie voor mij geen plaats meer was. Daar er een sociaal plan was, ben ik er financieel goed uitgekomen. Op 15 september was het mijn laatste werkdag en sinds die datum ben ik thuis, dus nu weer al een jaar. Vanaf 1 oktober maak ik gebruik van het prepensioen en heb ik geen sollicitatieplicht meer, wat ik eerst nog wel had.

Tijdens mijn diensttijd deed ik al aan sport en dat doe ik nog steeds. Ik heb vanaf 1971 t/m 1983 in het eerste elftal van de plaatselijke voetbalvereniging gespeeld. Tijdens mijn actieve voetbalcarrière heb ik trainersdiploma’s gehaald en ben 9 seizoenen hoofdtrainer geweest van verschillende clubs op ons eiland. Daarna ben ik 6 jaar jeugdtrainer geweest bij club uit Oude-Tonge en in het dorp waar ik nu woon (Ooltgensplaat). Tot mijn 53 jaar heb ik nog in competitieverband gevoetbald. Toen ik daar mee gestopt ben heb ik een paar hardloopschoenen gekocht en ben aan het lopen geslagen. Dit doe ik nu nog. Nu ik thuis ben probeer ik 2 à 3 keer per week te gaan lopen. Ik loop dan meestal tussen de 10 en 15 kilometer.

In 1986 heb ik mijn vrouw ontmoet en ben in 1988 met haar getrouwd. Ik ben toen ook verhuisd naar de plaats waar zij woonde Ooltgensplaat en daar woon ik nu nog. Mijn vrouw had een zoon uit een eerdere relatie en die kreeg ik er dus automatisch bij.

Zoals jullie lezen is het mij goed vergaan tot nu toe. Als het mogelijk is gaan we twee keer per jaar met vakantie, want dit vinden we allebei leuk en zolang we samen nog gezond zijn willen we dit er maar inhouden. Al met al kan ik wel zeggen dat als ik het over mag doen ik het weer op dezelfde manier zou doen.

Terug naar hoofdstuk Wat is er geworden van…

klik hier

naar top↑