Scott tekende er voor…

Nee, je kunt Scott Heldens (1988) niet classificeren onder de doelgroep van deze website, aangezien hij de legerplaats Seedorf uitsluitend kent van verhalen en foto’s. Toch heeft hij altijd al een fascinatie gehad voor de Landmacht, en meer in het bijzonder het onderdeel cavalerie. De ambitie om hier een carrière op te bouwen – bij voorkeur als officier – moest hij laten varen vanwege het gebrek aan de nodige diploma’s en een lichte vorm van autisme.

Scott heeft dit echter nooit als tegenslag ervaren, heeft als burger een prima bestaan opgebouwd en zijn interesse voor het leger werd vanachter de tekentafel voortgezet. Want hij beschikt als autodidact over het uitzonderlijk talent om foto’s te transformeren tot levensechte schetsen in een geheel eigen stijl. De resultaten zijn vaak verbluffend, en meer van zijn werk (ook in andere disciplines) is te vinden op zijn persoonlijke website.

afb-heldensDe link met Seedorf

Reeds in 2014 begon Scott aan het portretteren van enkele aan Seedorf gerelateerde hoogwaardigheidsbekleders, en toeval of niet, het bleken allemaal cavaleristen. Prenten van de generaals Kraak, Reitsma en Seijn, allen ooit bevelhebber van de 41 Brigade, kwamen binnen een tijdsbestek van zes maanden tot stand.
Hij liep al een tijdje rond met het plan om ook de kroniek van oud-Seedorf brigadecommandanten, negentien in totaal, compleet te maken, zoals dat al gebeurde met de collectie gezagvoerders van 13 en 43 Brigade.
Als op 1 januari 2020 nog 9 tekeningen ontbreken, volgt een indrukwekkende eindspurt om de klus geklaard te krijgen. Scott bekent dat hij hierbij in het verleden kon rekenen op hulp van diverse instanties, waaronder het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Scott Heldens – onthoud deze naam – wordt nog steeds gevraagd om illustraties aan te leveren voor publicaties met betrekking tot Landmacht en/of cavalerie. Daarnaast doneert hij aan twee militaire musea en houdt zich op de hoogte over het reilen en zeilen van het Nederlandse leger. Een gepassioneerd persoon, weliswaar niet in legerdienst, maar wel nauw betrokken door o.a. zijn artistieke vaardigheden. Dit alles, zoals hij het zelf omschrijft: “voor behoud van het militaire erfgoed.” Oude liefde roest niet…

Bekijk hier de collectie

Klik op een portret om de fotogalerij te openen voor grotere afbeeldingen, en navigeer met de pijlen op beeldscherm of toetsenbord…

Terug naar hoofdstuk Extra rantsoen

klik hier

naar top↑