De afwikkeling en een stukje voorgeschiedenis

Soms duikt er zowaar nog wat informatie op die in deze rubriek niet eerder is behandeld. Zoals het logistiek proces dat in gang werd gezet om de vele honderden militairen (m/v) te herplaatsen nadat Seedorf als laatste bolwerk van de 41 Brigade (na Langemannshof en Hohne) haar bestaansrecht verloor.

Onder dit artikel vind je een (PDF-) link waarin twee publicaties uit het defensieblad Landmacht zijn samengevoegd: bijzonderheden over de uitstroom na 6 mei 2006 en als extra bijlage het artikel ‘Seedorf 43 jaar’.

Verhuizen en reorganiseren

De pijn zit diep, als er op een zonnige zaterdag in mei 2006 officieel een einde komt aan het bestaan van de 41 Gemechaniseerde Brigade. Het is niet zozeer het opheffen ervan, maar vooral het gedwongen afscheid van de legerplaats Seedorf – sinds 1963 het werkterrein van duizenden Nederlanders – dat weemoedig stemt. Wie ooit als dienstplichtig of beroepsmilitair aan deze kazerne verbonden is geweest kan zich hier wel iets bij voorstellen.

afb-lk4203
Brigadegeneraal Harm de Jonge neemt de brigadevlag in ontvangst, om deze vervolgens aan te bieden aan de burgemeester van het dorpje Seedorf.

Een interessante bijdrage uit Landmacht (mei 2006) onthult hoe de afwikkeling voor de daaropvolgende maanden op de agenda staat, want het is natuurlijk niet zo, dat direct na het slotappèl van 6 mei 2006 de koffers worden gepakt voor onmiddellijke terugkeer naar Nederland. Verhuizing en herplaatsing van ruim 1.600 militairen vereist een strakke planning die over een langere periode is uitgesmeerd. Tussen juni en eind september van dat jaar zullen de meeste eenheden uit Seedorf zijn vertrokken, en vanaf 1 oktober resteert nog een kleine groep ‘nablijvers’ die de definitieve overdracht aan de Bundeswehr moet voorbereiden. Eind 2006 neemt de 31 Luchtmobiele Brigade bezit van de legerplaats, waarmee deze weer in Duitse handen komt.

Seedorf 43 jaar

Een maand later publiceert Landmacht een artikel over de ruim 43-jarige aanwezigheid van Nederlandse troepen in Seedorf. Maar liefst zes pagina’s worden er voor ingeruimd, waarvan ongeveer de helft uit tekst bestaat. Het verhaal vangt aan in 1960 – als de 41 Lichte Brigade wordt opgericht – en voert de lezer door de geschiedenis van de kazerne, die voor ons eindigt in het najaar van 2006.

afb-lk4202
26 september 1963: het 42 Painfbat Limburgse Jagers passeert de grens bij het plaatsje Twist.

Foto’s vormen ook een groot bestanddeel van deze historische samenvatting, al is het misschien wat overdreven om de zwart-wit printjes uit de jaren ’60 en ’70 van een sepiakleurtje te voorzien. Maar los daarvan valt er absoluut niets aan te merken op de speelse vormgeving zoals we die van Landmacht gewend zijn. Bovendien zijn de foto’s uitgebreid voorzien van pakkende onderschriften, als aanvulling op de redactionele inhoud.

Bekijk het hier…

symbool-PDFKlik op dit symbool voor het openen van deze publicatie. Dit document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.

afb-lk4201

Dit vind je misschien ook interessant:

Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑