Een blik achter de schermen
Vier artikelen uit de rubriek ‘Eenheid van de maand’, zoals deze regelmatig verscheen in het blad Legerkoerier. We verplaatsen ons naar de jaren ’80, waar Duitse oefenlocaties tijdelijk worden ingenomen door militairen van de 41 Brigade, met als standplaats Seedorf, Hohne en/of Langemannshof. Dat levert interessante verhalen op, want niet alleen wordt de expertise van een bepaald onderdeel belicht, maar ook hoe zich dat verhoudt tot internationale samenwerking met andere NAVO bondgenoten.
41 Bevoorradingscompagnie:
“Wij zijn een dienstverlenend bedrijf”
Als de 41 Bevoorradingscompagnie centraal staat in een aflevering uit ‘Eenheid van de maand’ is majoor F. Zegveld graag bereid om uitgebreid uit de doeken te doen waarom zijn onderdeel zo belangrijk is voor een goed functionerend legerapparaat. De 41 Bevocie draagt o.a. zorg voor de bevoorrading van munitie, voeding, brandstof, reservedelen en materieel aan Nederlandse eenheden tijdens oefeningen in de Duitse laagvlakte of andere inzetgebieden.
De saamhorigheid onder het personeel is groot, dus volkomen in lijn met de alom geprezen Seedorf cultuur. Voor verzetjes op de legerplaats blijkt compagniesbar Yap Yum erg in trek, waar tappilsjes voor 50 pfennig worden geserveerd en rum-cola het populairste drankje schijnt te zijn. De compagniescommandant hanteert wel strakke regels om de discipline te bewaken, want bijvoorbeeld het niet verschijnen op een paraatheidsappèl kan zomaar een boete van 50 gulden opleveren. Ordnung muss sein…
Legerkoerier juli 1984, auteur: R.H.J. Bremer
Klik op dit symbool voor het openen van deze reportage. Dit document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.
Staf Stafcompagnie 41 Pantserbrigade:
“Geen gemakkelijke compagnie”
Compagniessergeantmajoor F. de Bakker van de Staf Stafcompagnie van 41 Pantserbrigade, wordt gestrikt voor een interview terwijl de oefening ‘Spearpoint’ in volle gang is. Zijn eenheid zorgt hier voor de nodige hand- en spandiensten, zoals het verplaatsen, opbouwen en afbreken van tenten en het camoufleren van de commandopost. De compagnie beschikt over vijf pelotons: het compagniestafstafpeloton, het brigadestafpeloton, het stafwachtpeloton, het verbindingspeloton en het brigadeverkenningspeloton. Alleen de laatste vormt de enige gevechtseenheid binnen de compagnie.
In logistiek opzicht draagt de Stafstaf in belangrijke mate bij aan de prestaties van de 41 Pantserbrigade tijdens oefening ‘Spearpoint’, en dit interessante artikel levert hiervoor het bewijs.
Als bonus volgt hierop een uitgebreid verslag van deze internationale exercitie, waaraan werd deelgenomen door 130.000 militairen afkomstig uit Groot Brittannië, West-Duitsland, de Verenigde Staten en Nederland. ‘Spearpoint’ maakte deel uit van de NAVO-oefening ‘Lionheart’ en vond plaats van 17 tot 27 september 1984. Brigadegeneraal Hovenier is na afloop trots op de Nederlandse inbreng (Seedorf, Hohne, Langemannshof), voor deze gelegenheid deel uitmakend van de Eerste Duitse Pantserdivisie. “We hebben weer bewezen in internationaal verband ons mannetje te staan…”
Legerkoerier november 1984, auteur: R.H.J. Bremer
Klik op dit symbool voor het openen van deze reportage. Dit document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.
41 Pantsergeniecompagnie:
“Zware compagnie met veel deskundigheid”
De 41 Pantsergeniecompagnie ‘verhuist’ enkele keren per jaar naar een oefenterrein in de omgeving van het Duitse Lüneburg. Daar heeft men volop de ruimte om met zware bouwmachines en genietanks eens lekker los te gaan. Een toevallige toeschouwer krijgt de indruk dat een grondverzetbedrijf bezig is met het uitvoeren van een grote klus: aarden wallen worden opgeworpen, tankgrachten gegraven, wegen door het bos worden verbreed en verbeterd, taluds worden aangelegd om de bomen te beschermen, het geluid van explosies klinkt, bruggen en mijnenvelden worden aangelegd…
En als je denkt: hé, dat verhaal ken ik, dan kan dat kloppen. Het staat ook elders op deze website, en is inmiddels al duizenden keren bekeken. Hier kun je het artikel nog eens lezen, maar dan in de originele uitvoering.
Legerkoerier oktober 1986, auteur: R.H.J. Bremer
Klik op dit symbool voor het openen van deze reportage. Dit document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.
41 Geniebataljon:
“Explosief hoogstandje”
De introductietekst van dit artikel wekt de indruk alsof hierbij de regisseur van een grote Hollywoodproductie aan het woord is. De spanning die zorgvuldig wordt opgebouwd, zal uiteindelijk leiden tot spectaculair vuurwerk. Inderdaad, zoals in de actiefilms, maar dan zonder neppe special effects. In dit verslag zijn we getuige van de werkzaamheden die worden uitgevoerd door 41 Geniebataljon tijdens de oefening ‘Meppen 87’. De apotheose volgt als 900 kilo trotyl tot ontploffing wordt gebracht. En om het een beetje in perspectief te plaatsen: in Nederland mag er slechts geoefend worden met maximaal 50 kilo springstof. Op veilige afstand worden de activiteiten door een groot aantal genodigden nauwlettend gevolgd; er is ook belangstelling van andere NAVO partners voor deze bijzondere prestatie.
Gaandeweg wordt overigens duidelijk waarom de verslaggever van de Legerkoerier er voor gekozen heeft zijn verhaal in te kleden als bioscooptrailer, want het hele gebeuren wordt vastgelegd op video. Ook dat was bijzonder in die tijd. Jammer dat de beelden op internet niet te vinden zijn, maar gelukkig hebben we de foto’s nog…
Legerkoerier januari 1988, auteur: Leo de Rooij
Klik op dit symbool voor het openen van deze reportage. Dit document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.