…en de allereerste Duits-Nederlandse week

Totaal niet verwacht, maar als je diep genoeg graaft in de archieven kom je zowaar nog een verhaal tegen over de eerste lustrumviering van legerplaats Seedorf. En zoals je weet worden er in de Legerkiosk heel wat van deze bestaansfeestjes behandeld, waarbij we altijd gedacht hebben dat een reportage over het 10-jarig jubileum in 1973 de eerste was. Achteraf een beetje naïef natuurlijk.

Nederlanders laten immers geen moment onbenut om de slingers uit te hangen, en verzinnen desnoods elke aanleiding om te feesten. Voor deze gelegenheid overigens een legitieme reden, en wat het zo bijzonder maakt is hiermee ook het begin werd gemarkeerd van de Duits-Nederlandse week die voor het eerst op 7 september 1968 van start ging. Met voor elk wat wils…

afb-lk4103

Omdat het uiteindelijk zo’n overweldigend succes werd, paste het perfect in het rijtje oer-Hollandse tradities zoals Koninginnedag en de intocht van St. Nicolaas, waarvoor de inheemse gemeenschap in het verleden ook al massaal uitliep. Dus vervolg gegarandeerd en het ideaalplaatje van een nabuurschap waarbij gastnemer en gastgever in volledige harmonie elkaars gebruiken accepteren.

De ‘Aal’ verslindt een haring…

Nederland pakte uit met de bekende stereotypen zoals een haringkar, Volendammer kledij, een straatorgel en Goudse kaasblokjes, maar zonder twijfel waren er ook stalletjes met bratwurst en kartoffelsalat te vinden. Bij ons trouwens ook erg populair, terwijl je je kunt afvragen hoeveel Duitsers het aandurven een zoute haring (met of zonder uitjes) in hun keelgat te laten glijden.

Onderstaande publicatie uit de Legerkoerier (oktober ’68) biedt een uitgebreid overzicht van de festiviteiten, waarbij – zo zijn we van dit blad gewend – de verslaggeving uiterst gedetailleerd is. Sport, cultuur, mode, en militaire demonstraties vormen slechts een deel van het omvangrijke feestprogramma. Hier kun je er alles over lezen!

Bekijk het hier…

symbool-PDFKlik op dit symbool voor het openen van deze publicatie. Dit document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.

txt-symboolVan dit artikel bestaat tevens een online tekstversie (zonder foto’s). Klik voor toegang op het TXT-icoon.  

LK41-trio

De filmbeelden

Bron: Instituut voor Militaire Historie

Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑