Nu in de filmzaal: M*A*S*H

In deze eerste Filmtribune besteden we aandacht aan de meest besproken film van dit moment: M*A*S*H, met in de hoofdrollen Donald Sutherland, Elliott Gould en Tom Skerrit. Produktie: Ingo Preminger (20th Century Fox)

Het verhaal gaat eigenlijk over een stel soldaten dat in allerlei functies te werk is gesteld in een verplaatsbaar hospitaal, in het Engels: Mobile Army Surgical Hospital, of kortweg MASH genoemd. Niemand trekt zich ook maar een zier aan van de oorlog die op enkele kilometers van het hospitaal woedt, en waarvan de slachtoffers ononderbroken het hospitaal worden binnengebracht. De chirurgen hebben het veel te druk met zaken zoals vrouwen, drank en het treiteren van iedereen die op de overheid gesteld is.

Zodoende is ook de oorlog geen deel van de film geworden, veel meer is het een film over mensen die de oorlog als een bestaand, maar verder niet ter zake doend gegeven geaccepteerd hebben. En dat is dus eigenlijk helemaal geen lolbroekerij, maar een bar cynisch uitgangspunt. Maar voor de oppervlakkige toeschouwer is het een soort militaire versie van een Jerry Lewis of Louis de Funès-film.

Officieel speelt de film M*A*S*H ten tijde van de Koreaanse oorlog. Maar elk moment doet deze kolderieke satire op de militaire machinerie veronderstellen, dat het er ook elders (bijvoorbeeld in Vietnam) zo toe gaat. Als een variant op ‘zorg dat je er bij komt’ propageren de hoofdpersonen de wijsheid van ‘zorg dat je er doorkomt!’

Geschreven door Bert Hendrickx voor Komma nummer 5, december 1970.

Terug naar hoofdstuk de Komma en de Punt

klik hier

naar top↑