Op herhaling 1978

Ik ben ook nog een keer in 1978 op herhaling geweest op een NAVO-oefening in Duitsland. Ik heb het even moeten opzoeken op internet hoe die ook al weer heette: Saxon Drive van 18 tot 30 september. Ik zag in mijn oud militair paspoort een Lastgeving staan, waarop stond dat ik in Deurne moest opkomen, onmiddellijk als dit werd bekendgemaakt via de media. Vanuit Deurne zijn we vervoerd naar Oirschot. Hier kregen we een zware plunjebaal uitgereikt. We moesten ook nog passen! Het was hier een drukte van belang.

Op een spoorlijn stond een lange trein met daarop vele tanks. Ik heb er nog op een zware tank gezeten tijdens het afwachten. Vanuit Oirschot naar Duitsland gereden. Onze commandant is toen onderweg bij een verkeersongeluk ernstig gewond geraakt. Er wordt ook altijd gewaarschuwd door de commandanten voor de heenmars naar het oefengebied: rij voorzichtig! Desondanks gebeurden er toen een aantal ongelukken.

De chauffeurs hadden en hebben nog steeds een grote verantwoordelijkheid. Saxon Drive was een grote NAVO-oefening, die maar eens in de 5 jaar wordt gehouden. Het eerste Nederlandse Legerkorps deed mee en een aantal andere Nederlandse en buitenlandse divisies. Het speelde zich af in Nedersaksen. Je had Blauwland, Neutraal gebied en Groenland. Volgens mij zat ik bij het 53 Pagncie uit Veldhoven. Dat vond ik terug op een opgaaf van militaire inkomsten. Ik heb er netto 552,06 gulden aan overgehouden. Maar met de kanttekening dat ik op het einde van het jaar een jaaropgaaf 1978 kreeg van defensie. Dus wat ik er uiteindelijk netto op vooruit ben gegaan, is mij een vraagteken. De belasting weet ook een militair te vinden, die op oefening is geweest…

Tweede keer afzwaaien

Ik heb nog een groot-verlofpas bewaard met het stempelafdruk van het 42 Painfbrigade te Assen en met een stempelhandtekening van de brigadegeneraal Van Buuren. Saxon Drive eindigde op 30 september 1978, met groot verlof dus op 1 oktober 1978.

Even terug naar Saxon Drive

Op internet zag ik een foto van een gekantelde jeep: misschien wel het voertuig, waarmee onze commandant reed! Wie weet?
Ik kan mij niet zo goed herinneren, wat ik daar nou precies heb gedaan: Veel afwachten… bruggen bewaken… de vijand (Blauwland?) ontwijken in een gepantserd rupsvoertuig. Het zat daarbinnen niet comfortabel en dan nog die herrie van dat gebrom. Nee, geef mij maar de Genie. Er waren ook scheidsrechters, die rondreden en aangaven wie “dood” waren!

Toch vond ik het best fijn om weer even in dienst te zijn, even weg uit de sleur van het burgerlijke bestaan. Lekker vrij in de buitenlucht, geen stress. Ik meen dat ik toen ook nog een spaarzame oud-Seedorfer heb gezien.

afb-paulb-13

Ik vond het leuk om de echte belevenissen uit die helaas vervlogen tijd van de de jaren 1971 en 1972 te vertellen. Misschien dat dit jullie inspireert om ook leuke dingen uit die tijd met ons te delen…

Paul Broekman
Lichting 70/6 (jaar 1971/1972)
41 Genie Bataljon B. Compagnie
Seedorf (Bondsrepubliek Duitsland)

infosymb Meer interessante dienstherinneringen en anekdotes vind je in het hoofdstuk Verhalen

naar top↑