Prins Bernhard naar Seedorf en Hohne

In de meeste kranten werd het afgedaan met een 1-kolomsberichtje op een binnenpagina; het driedaags inspectiebezoek van prins Bernhard aan de legerplaatsen Seedorf en Hohne in juni 1965. De royaltypers was destijds meer geïnteresseerd in de voorgenomen verloving van prinses Beatrix met Claus von Amsberg, dat het nieuws al wekenlang beheerste.

Maar voor de Legerkoerier was dit uiteraard wel een belangrijk onderwerp, en in het juli-nummer volgde dan ook een uitgebreid reisverslag van het werkbezoek dat de prins als Inspecteur-Generaal van de Nederlandse Landmacht had afgelegd.

afb-lk3101In het kort…

Maandagmiddag 21 juli vertrok de prins met zijn staf van het vliegveld Ypenburg per Friendship naar Bremen. Daar stapte hij met de hem begeleidende officieren over in twee Alouettes III van 298 Squadron van de Groep Lichte Vliegtuigen. Om vijf over half drie zetten de twee vliegers de toestellen neer op het Waterlooplein (het heliveld) van Kamp Seedorf. Na inspectie van de erewacht volgde een aantal rondleidingen op het kazerneterrein, zoals de ziekenzalen, werkplaatsen TD en de hindernisbaan. De eerste dag werd afgesloten met een ontvangst in de officiersmess.

Dinsdag stond er o.a. een bezoek aan de polikliniek en de Oranje Nassau school in Zeven op het programma, waarna het gezelschap demonstraties kreeg aangeboden van schietoefeningen en het leggen van een brug. Tussen de bedrijven door vond er ook nog een ontmoeting plaats met burgemeester Kuhlmann van Zeven. Na de lunch werd per helikopter koersgezet naar Hohne, en kort na aankomst bezocht de prins en zijn gevolg een oefenterrein waar mech-pelotons van de A. compagnie BLJ en tankpelotons van het B-eskader een opmars en een aanval nabootsten, waarbij het nodige materieel werd ingezet. Het gezelschap nam ook nog een kijkje op het bivak van beide onderdelen.

afb-lk3102
CSM Schaap licht op de geweerbaan de schietoefeningen toe

Ter afsluiting van zijn bezoek aan Hohne maakte de Inspecteur-Generaal woensdag een rondgang langs de onderhoudsgroep van het bataljon, de tankparkeerplaats en de ver buiten het kamp gelegen TD werkplaats. Na ontvangst in de NATO-kantine en een aantal geanimeerde gesprekken met beroeps- en dienstplichtige kaderleden, vertrokken de genodigden weer richting Nederland, na een zeer geslaagde inspectieronde.

Bekijk het hier…

symbool-lezer Voor het volledige artikel klik hier voor pagina 1, hier voor pagina 2 en hier voor pagina 3 (openen in apart venster). Originele publicatie (1965) uit de Legerkoerier.

afb-lk3103

Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑