‘Nederlandse’ traditie bestaat al 50 jaar!

In het boek ’40 Jaar Nederlandse troepen in Seedorf’ (vanaf pagina 120) is een hoofdstuk gewijd aan de Zevener Avondvierdaagse, waarbij het initiatief van deze wandeltocht wordt toegeschreven aan ritmeester W. Schouten. In een andere publicatie valt de naam Hans Dilling (toenmalig hoofd van de Oranje-Nassau school) als grondlegger van dit evenement. Laten we ervan uitgaan dat beide heren hebben samengewerkt aan het plan om deze oer-Nederlandse traditie (bestaat al sinds 1940) naar Duitsland te brengen, dan doen we zeker niemand tekort.

De Zevener Avondvierdaagse ging voor de eerste keer van start op maandag 27 mei 1968 waarbij twee parcoursen waren uitgezet, van 10 en 15 kilometer. De start- en finishlocatie bevond zich op de Viehmarkt in het centrum van Zeven. Op de Godenstedter Strasse werd het defilé gehouden.

Militaire detachementen marcheerden daar onder begeleiding van meerdere internationale fanfarekorpsen langs de tribune, waar commandanten en andere prominente gasten hadden plaatsgenomen. Na afloop werd het blarenbal georganiseerd in de Schützenhalle in Zeven. De eerste Avondvierdaagse werd beloond met een deelname van meer dan 3.200 wandelaars; civiel en militair, jong en oud.

In de jaren die volgden groeide de belangstelling voor de ‘Vier Abend Märsche’ gestaag, maar de politieke ontspanning tussen Oost en West had o.a. tot gevolg dat Britse en Amerikaanse legertroepen uit Duitsland vertrokken, daarmee ook vele fanatieke deelnemers aan deze Avondvierdaagse. Ook het aantal Nederlanders nam af na de sluiting van de legerplaatsen Hohne en Langemannshof, begin deze eeuw gevolgd door Seedorf. En vooral dat laatste kwam hard aan, want ‘die Niederländer’ beheersten als geen ander de kennis en ervaring om zo’n wandeltocht te organiseren.

De Vierdaagse gaat door…

Burgemeester Hans-Joachim Jaap van Zeven wilde deze sportieve traditie voor de toekomst veiligstellen, en vond hulp bij de organisatie ‘Pro Zeven’, die vanaf 2005 de volledige regie van de ‘Vier Abend Märsche’ overnam. Een geslaagde reddingsoperatie, die ervoor gezorgd heeft dat op maandag 12 juni 2017 het 50-jarig jubileum gevierd kon worden! Er zijn wel wat veranderingen doorgevoerd, zo is de maximale loopafstand teruggebracht tot 10 kilometer (ook wel bekend als ‘4 keer om Zeven’) en is het niet noodzakelijk om vier avonden aan de start te verschijnen; drie geldt als minimum, zo blijkt uit deze flyer. Tegenwoordig telt dit evenement circa 1.500 deelnemers.

afb-lk3501Heimelijk mogen we er best wel een beetje trots op zijn dat we een stukje wandelcultuur hebben doorgegeven aan onze oosterburen, maar voor zover bekend heeft dit ‘loopvirus’ zich niet verder verspreid over Duitsland, zoals bij ons gelukkig wel het geval is. Met Nijmegen als voorbeeld, wordt jaarlijks in diverse Nederlandse steden een Avondvierdaagse georganiseerd.

In onze archieven vonden wij twee publicaties over de beginjaren van de Avondvierdaagse van Zeven, respectievelijk uit 1969 en 1973.

Bekijk het hier…

symbool-lezer Klik hier voor het artikel uit 1969, en hier voor pagina 1 en pagina 2 van van het artikel uit 1973 (openen in apart venster). Bron: Legerkoerier.

afb-lk3502

Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑