De dreiging uit het oosten

Tienduizenden Nederlandse soldaten zijn tijdens de Koude Oorlog naar de grens met Oost-Duitsland gestuurd. Om ons te verdedigen tegen een eventuele aanval vanuit het Oostblok. Zinloos, aldus militair-historicus Hoffenaar, omdat achteraf is gebleken dat de Russen hele andere plannen hadden. Maar destijds hanteerde de Navo het scenario dat het Warschaupact met een enorm leger zou oprukken naar het Westen.

Jaar in jaar uit oefende het Navo-leger op de posities die het moest innemen wanneer het geweld daadwerkelijk zou losbarsten. Daarbij kreeg Nederland een specifiek gebied onder Hamburg toegewezen. Met hulp van de Luchtmacht moest daar de vijand minstens 48 uur opgehouden worden. Daarna zou er versterking volgen. Militairen gaan terug naar de grens die ze, desnoods met hun leven, moesten verdedigen in een oorlog die nooit werkelijkheid is geworden en sinds de val van de muur definitief is afgeblazen. Het bleef bij oefenen, maar ook daarbij vielen door roekeloosheid en bizarre ongelukken, slachtoffers.

Een interessante documentaire (uitgezonden op 30 september 2010) over het doel van onze uitzending naar het buitenland, al blijft het jammer dat de programmamakers de legerplaats Seedorf niet bij het verhaal hebben betrokken. Via onderstaande link kun je het programma nog eens bekijken. Je vindt er bovendien uitgebreide informatie over dit onderwerp!

Presentatie: Hans Goedkoop.

afb-andere-tijden

Terug naar hoofdstuk Seedorf-gerelateerde informatie

klik hier

naar top↑