Einde nadert voor legerplaats Seedorf

Deze website probeert de ruim 40-jarige historie van legerplaats Seedorf zo uitgebreid mogelijk in kaart te brengen. Hoewel het gros van de bezoekers gewoon op zoek is naar een stukje herbeleving, zijn er ook velen geïnteresseerd in het ‘hoe en waarom?’ Zorgvuldig worden alle stukjes van de puzzel verzameld om ook daarop een antwoord te geven.

Eén periode uit de geschiedschrijving over ‘onze’ kazerne is een beetje onderbelicht gebleven: de slotfase. Die ving aan in 2003, toen bekend werd dat sluiting van de legerplaats onafwendbaar was en eindigde – zoals altijd sneller dan verwacht – op 6 mei 2006, toen met veel ceremonieel de 41 Gemechaniseerde Brigade werd opgeheven.
Aan de hand van publicaties uit de Defensiekrant bieden we je een reconstructie van dit bewogen tijdvak, inclusief een verslag van de grote Seedorf reünie die op 22 april 2006 plaatsvond en waaraan door ruim 9.000 oudgedienden werd deelgenomen.

“We hopen snel duidelijkheid te krijgen”

Defensiekrant 10 juli 2003 | “We zetten de schouders er weer onder. Als echte ‘tankers’ blijven we fel en vasthoudend.” Hoewel luitenant-kolonel Gijs van Keulen is aangeslagen door het nieuws van de opheffing van 41 Gemechaniseerde Brigade in Seedorf, heeft hij het personeel aangespoord vooral niet te verslappen. Enerzijds gaat het om een erekwestie, anderzijds moet de eenheid in oktober onder de vlag van SFOR aan de bak in Bosnië. Het zal echter moeilijk zijn het hoofd erbij te houden, erkent Van Keulen, commandant van 101 Tankbataljon, een van de tien onderdelen van 41 Mechbrig. Uitgerekend in de uitzendperiode verwacht hij details over het sluitingsplan en over de sollicitatiemogelijkheden. Hij hoopt dat de landmachtleiding woorden van duidelijkheid kan geven. “Hoe kom je bijvoorbeeld aan een huis in Nederland?”

Het bericht van de voorgenomen opheffing van de deze zomer veertigjarige kazerne sloeg ter plekke in met de kracht van een bom. Op het terrein met zijn vele moderne en fris ogende gebouwen valt daar echter niets van te merken. De aanleg van een broodnodige rotonde gaat volgens plan door. Er zijn huurhuizen aangevraagd voor militairen die in de loop van dit jaar naar Zeven komen, de woonkern van de Nederlandse gemeenschap.

Onderhuids echter woekert de onrust bij het merendeel van de 2500 burgers en militairen van 41 Mechbrig en van het Netherlands Army Support Agency Germany (NASAG) en hun gezinnen, bij elkaar circa vijfduizend zielen…

symbool-PDFKlik op dit symbool voor het openen van de volledige publicatie. Dit document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.

txt-symboolVan dit artikel bestaat tevens een online tekstversie (zonder foto’s). Klik voor toegang op het TXT-icoon.  

Reünie Seedorf

Defensiekrant 27 april 2006 | “Daar komt de oude stomp aan…” Neerlands Hoop maakte er in het verleden al een nummer over. Zaterdag 22 april werden de regels voor de laatste maal gezongen door de echte oude stompen. Vele ex-dienstplichtigen en oud-beroepsmilitairen togen voor de laatste keer naar het Duitse Seedorf om vlak voor de sluiting van de legerplaats de nodige herinneringen op te halen. […] Sommigen namen afscheid met een lach, anderen met een traan. En het was alsof er ‘iemand van boven’ meehuilde; de hele dag regende het onophoudelijk.

Hoewel de jaargangen in blokken geclusterd waren, was het voor velen niet makkelijk om tussen de duizenden bezoekers hun kameraden van vroeger te vinden. Desondanks was er genoeg te beleven en te zien op het terrein van de legerplaats. Onder het genot van originele Deutscher Kuchen konden de bezoekers de hele dag genieten van demonstraties met militaire voertuigen. Ook viel te bekijken hoe het er op een hindernisbaan van tegenwoordig aan toe gaat. […] Op het hele terrein stonden ook oude militaire voertuigen tentoongesteld, zodat een goede vergelijking met het huidige materieel te maken was.

De organisatie mag tevreden terugkijken op de festiviteiten. […] Op de terugweg naar Nederland waren er naast vele gele kentekenplaten ook verscheidene aanplakposters aan de binnenkant van de autoruiten te zien, met daarop de allesomvattende tekst: ‘Seedorf Auf Wiedersehen’.

symbool-PDFKlik op dit symbool voor het openen van de volledige publicatie. Dit document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.

txt-symboolVan dit artikel bestaat tevens een online tekstversie (zonder foto’s). Klik voor toegang op het TXT-icoon. 

De poort na 43 jaar dicht, vaarwel tweede ‘Heimat’

Defensiekrant 11 mei 2006 | Een ‘monument’ binnen de landmacht bestaat formeel niet meer. Afgelopen zaterdag is na 43 jaar het doek gevallen voor de bij vele generaties beroepsmilitairen en dienstplichtigen befaamde legerplaats Seedorf. De sluiting betekende tevens de zwanenzang voor de daar gelegerde 41 Gemechaniseerde Brigade. De opheffing ervan werd verricht door commandant brigadegeneraal jhr. Harm de Jonge. Hij deed dat in een bijzonder sluitingsappèl waarvan vele burger en militaire gasten uit Nederland en Duitsland getuige waren. Onder hen defensieministers van beide landen, Jung en Kamp.

[…] Kamp gaf aan respect te hebben voor de loyale wijze waarop het personeel het besluit, ondanks de onmiskenbare teleurstelling, heeft geaccepteerd en uitgevoerd. Volgens de bewindsman kenmerkte 41 Gemechaniseerde Brigade zich door een hoge graad van inzetbaarheid, een uitstekende kameraadschap en een attitude van ‘wij spelen het klaar’. “Deze instelling stond en staat in Nederland bekend als de Seedorfse mentaliteit”, wist de minister. Brigadecommandant De Jonge deed er nog een schepje bovenop. “41 Mechbrig was een wijze van leven.”

[…] De atmosfeer stond bol van de wederzijdse betrokkenheid. Ook voor de onthulling van een herinneringsmonument in het stadpark door De Jonge en burgemeester Hans-Joachim Jaap van Zeven bestond massale belangstelling. Jaap noemde het adieu een moeilijk moment in zijn carrière. En De Jonge reageerde: “Wat ik persoonlijk voel? Daar ga ik liever niet op in…”

symbool-PDFKlik op dit symbool voor het openen van de volledige publicatie. Dit document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.

txt-symboolVan dit artikel bestaat tevens een online tekstversie (zonder foto’s). Klik voor toegang op het TXT-icoon. 

Drie op een rij…

LK33-trio

Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑