Gerichte reclame; ook als soldaat ontkom je er niet aan

De ‘dienst’ betaalde lang zo slecht nog niet. Alles wat je maandelijks kwijt was aan vaste lasten bestond uit een relatief laag bedrag aan kost en inwoning, wat wettelijke maar ook deels gecompenseerde inhoudingen en eventueel een paar gulden contributie voor de soldatenvakbond. Bovendien werd je verblijf in het buitenland óók nog eens beloond met een onbelaste toelage en waren de meeste aankopen op de kazerne belastingvrij!

Dit alles maakte de militair in commercieel opzicht een gewilde prooi voor marketingstrategen van leveranciers in luxe genot- en gebruiksartikelen. En na de diensttijd werd je weer interessant voor de arbeidsmarkt, waar men zat te springen om vaardige, gedisciplineerde afzwaaiers.

Kosten noch moeite werd gespaard om deze doelgroep aan te spreken in hun eigen taal: advertenties met een speciaal legersausje, waarvan er op deze pagina een aantal zijn geplaatst. Deze serie dateert uit de jaren ’60. Voor de volledige afbeelding even op het plaatje klikken of doorlopend de gehele serie bekijken.

Terug naar hoofdstuk Extra rantsoen

klik hier

naar top↑