Professionals voor vrede en veiligheid

Mede omdat de dienstplicht in 1997 werd opgeschort, was het zaak om het Nederlandse beroepsleger zo snel mogelijk op sterkte te brengen.
Tot op de dag van vandaag wordt door Defensie intensief campagne gevoerd om ondernemende jongeren (M/V) te rekruteren, met de reclamefilmpjes ‘Geschikt/Ongeschikt’ wellicht als beste marketingstrategie tot nu toe. De huidige, minstens zo uitdagende lokroep ‘Je moet het maar kunnen’ sluit hier overigens mooi op aan.

Ondanks het feit dat het Nederlandse leger moet inkrimpen, blijft de instroom van jonge, enthousiaste mensen hard nodig. Voorlichtingsdagen en avontuurlijke tv-commercials dragen daaraan bij. Onderstaande brochure laat zien hoe zoiets in 1997 werd aangepakt.

“41 Lichte Brigade… een baan met toekomst”

In deze folder vind je de belangrijkste gegevens over een baan als beroepsmilitair bij 41 Lichte Brigade, gelegerd in Steenwijk, Havelte, Ede en Seedorf (Duitsland). Een brigade kun je zien als een compleet, klein leger met alle gevechts- en ondersteunende eenheden. Op deze pagina’s krijg je een indruk van het werk van deze brigade. Je proeft iets van de sfeer van het Beroepsleger. Je leest hoe het is om in Duitsland te werken en te wonen.

Het is intensief en afwisselend werk, dat veel voldoening geeft. Zeker als je met succes deelneemt aan een humanitaire missie. Het is werken aan vrede en veiligheid, overal waar we o.a. in VN-verband ingezet worden. Je leert veel, ook over jezelf en je doet ervaring op waar je voor je eigen toekomst veel aan hebt. Door jouw bijdrage geef je ook anderen, zoals slachtoffers van een ramp of een oorlog, weer toekomst.

Beroeps bij 41 Lichte Brigade

Na je opleidingsperiode in Steenwijk bij het Schoolbataljon, ga je naar je vaste standplaats. Dat kan Steenwijk of Havelte zijn maar ook Seedorf in Duitsland, waar permanent een aantal onderdelen van ons zijn gevestigd. Je vaste standplaats fungeert als uitvalsbasis voor oefeningen en uitzendingen en dat geldt voor de rest van je aanstelling. Deze is voor BBT’ers (Beroeps Bepaalde Tijd) minimaal twee en een half jaar.

In Steenwijk, Havelte en Ede bestaat 41 Lichte Brigade uit circa 1.000 militairen; in Seedorf uit circa 2.500 militairen. Mannen en vrouwen met een professionele instelling die het militaire vak én hun eigen functie goed beheersen. Perfect getraind, om onder alle omstandigheden hun werk te doen, beheerst, vakkundig en betrouwbaar. Dat worden je collega’s.

Verkennen en vertragen

Een brigade is een zelfstandige eenheid binnen de Landmacht en bestaat uit een brigadestaf, gevechtseenheden, ondersteunende eenheden en logistieke eenheden. Elders in deze folder vind je een overzicht van de samenstelling van 41 Lichte Brigade.

‘Lichte’ slaat niet op de uitrusting van de brigade, integendeel. Die is compleet en up-to-date en zeker niet licht. De toevoeging slaat eerder op de beweeglijkheid van de brigade, de snelheid en flexibiliteit waarmee eenheden zich kunnen verplaatsen en concentreren. Daardoor is de brigade bij uitstek geschikt voor allerlei opdrachten. Eenheden van deze brigade kunnen snel – en onopgemerkt – verkenningen uitvoeren of een groot gebied bewaken of beveiligen. Om het in ons ‘jargon’ te zeggen: ‘We zijn de ogen en oren van de Landmacht (verkennen) en als het moet kunnen we ook blaffen (bewaken) en bijten (beveiligen).’

41 Lichte Brigade is er als geen ander in getraind om de tegenstander op het verkeerde been te zetten. We noemen dat het zogenaamde vertragend gevecht. We dwingen de vijand tot voorbereiding op een aanval, maar voor het zover is trekken we ons terug. Daarmee verliezen we misschien wat terrein, maar we winnen tijd waarin collega’s van andere eenheden sterke posities kunnen innemen.

41 Lichte Brigade kan over een gesloten front van zo’n 50 à 60 km breed optrekken om de vijandelijke weerstanden af te tasten en eventueel op te ruimen. Die enorme beweeglijkheid vereist een perfecte communicatie. Over korte afstand onderhouden de eenheden onderling contact met portofoons; over lange afstand per radio en satelliet. Op basis van deze informatie weet de brigadecommandant van minuut tot minuut waar de eenheden zich bevinden en kan hij adequaat beslissen over de inzet. Een snel, effectief optreden dat met professionele precisie plaatsvindt. […]

Samenstelling en uitrusting

Bij 41 Lichte Brigade kom je alle mogelijke banen tegen, zoals chauffeur rupsvoertuig, of schutter op diverse wapens zoals Dragon anti-tankwapen, MAG-mitrailleur of Diemarco geweer. Maar ook banen als messbediende, apothekersassistent en onderhoudsmonteur. Net als de andere brigades heeft deze brigade een brigadestaf en drie soorten eenheden.

De brigadestaf heeft de feitelijke leiding en is ondergebracht in de stafstafcompagnie. Hierin zijn ook opgenomen een stafwachtpeloton dat de staf bewaakt en een verbindingspeloton dat zorgt dat er altijd communicatie mogelijk is, bijvoorbeeld per radio of satelliet. Naast een opleidingseenheid kent de brigade de volgende onderdelen:

Gevechtseenheden

  • 103 Verkenningsbataljon (Seedorf): uitgerust met de snelle YPR (pantserrupsvoertuigen) met een snelvuurkanon van 25 mm. Ondanks zijn 13 ton gewicht neemt de YPR met gemak hellingen tot 60 graden. De 6 cylinder turbodiesel is goed voor een topsnelheid van 64 km per uur.
  • 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers (Seedorf): uitgerust met o.a. diverse YPR’n. Op de toren van deze voertuigen staat een snelvuurkanon dat tot 550 schoten per minuut kan afvuren. Het bataljon beschikt tevens over verschillende handwapens als het pistool Glock, het geweer Diemarco en de mitrailleur MAG en de anti-tankwapens Dragon en M136AT4.
  • 42 Tankbataljon (Havelte): uitgerust met o.a. de 55 ton zware, snelle Leopard 2 tanks die, dankzij geavanceerde elektronica, zelfs in heuvelachtig terrein met 80 km per uur accuraat snelvuur kunnen leveren. Een Leopard 2 neemt hellingen tot 60 graden en waterhindernissen tot 2,25 meter diep. Het bataljon beschikt verder over o.a. bergingstanks en gepantserde rupsvoertuigen voor gewondenvervoer. […]

De wereld is je werkterrein

Vanuit Seedorf, Steenwijk of Havelte kun je o.a. voor de Verenigde Naties uitgezonden worden om ergens in Europa of daarbuiten een opdracht uit te voeren. Per uitzending wordt bepaald, welke eenheden nodig zijn. Het kan voorkomen, dat eenheden van verschillende brigades hiervoor met elkaar samenwerken. Meestal nemen ook eenheden van andere VN-lidstaten deel.
De uitzending kan van korte of lange duur zijn, maar doorgaans nooit langer dan zes maanden. Tijdens deze periode heb je recht op een extra toelage op je salaris.

Bekijk het hier…

symbool-lezerKlik op dit symbool voor de originele publicatie als web-presentatie.
Wacht, terwijl de pagina’s worden geladen…

symbool-PDFKlik op dit symbool voor het openen van deze uitgave. Dit document is beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.

Werken bij Defensie (2013)

Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑